Fondul Monetar International (FMI) a aprobat vanzarea unei cantitati limitate din rezervele sale de aur pentru a putea sa acorde imprumuturi "tarilor celor mai sarace" si pentru a-si consolida conturile, a spus directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
Consiliul executiv al FMI a precizat ca a decis sa vanda 403,3 tone de aur, respectiv o optime din rezerve, insa fara a bulversa piata metalului pretios, care astepta decizia Fondului, potrivit NewsIn.

Pretul aurului s-a apropiat saptamana trecuta pe zi de maximul istoric atins in martie 2008, profitand si de semnele actuale de redresare a economiei, precum si de incertitudinile economice, desi unii analisti atentionau ca ar putea urma ieftiniri ale metalului pretios.

Miercuri, uncia de aur era tranzactionata la 1.023,30 dolari la New York, destul de aproape de maximul istoric atins in 17 martie 2008, de 1.033,90 dolari

FMI este al treilea mare detinator de aur din lume, cu rezerve de 3.217 tone, dupa SUA si Germania. Institutia a precizat ca este pregatita sa vanda aur bancilor centrale ale celor 186 de state membre care ar fi interesate sau pe pietele de materii prime, in mai multe etape.

China, India si Rusia si-au manifestat deja interesul pentru achizitia de aur. Cele trei state vor sa-si creasca independenta fata de dolar si sa-si majoreze influenta in cadrul FMI, dominat in prezent de Statele Unite si Uniunea Europeana.

In urma vanzarii de aur, FMI isi va diversifica si sursele de venit, in conditiile in care expertii estimeaza un deficit al Fondului de 400 milioane dolari (272 milioane euro) pentru 2010. Vanzarea exceptionala de aur de catre FMI a fost autorizata in cadrul summitului G20 din aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri