Banca centrala americana, Federal Reserve, a mentinut dobanda de referinta in intervalul 0-0,25%, in conformitate cu asteptarile, si a estimat ca activitatea economica s-a redresat, chiar daca va mai ramane scazuta o perioada, potrivit AFP.
"Informatiile primite de la sedinta Federal Open Market Committee din august sugereaza ca activitatea economica s-a redresat dupa scaderea severa", se arata in comunicatul Fed.

Banca centrala a repetat ca va mentine dobanzile aproape de zero, nivel exceptional de scazut, pentru o perioada mai mare, potrivit NewsIn.

De asemenea, Fed a anuntat ca va incetini preluarea de datorii legate de credite ipotecare, pentru a asigura o tranzitie lina pe piete, dar va prelungi durata acestui program pana la finalul lui martie 2010.

Federal Reserve si-a dublat bilantul contabil la circa 2.000 miliarde dolari, dupa ce a inundat pietele cu bani in perioada de varf a crizei, anul trecut. Institutia a sustinut pietele si prin cumpararea de titluri de stat ale SUA pe termen lung de 300 miliarde dolari si prin preluarea unor datorii legate de imprumuturi ipotecare de 1.450 miliarde dolari, pentru a mentine dobanzile jos in piata.

In precedenta reuniune de politica monetara, din august, Fed a indicat ca va incetini ritmul achizitiilor de titluri de stat pe termen lung, destinate sa genereze, in mod indirect, o reducere a costului la imprumuturile imobiliare din SUA. Acest program, programat initial sa se incheie la finalul lui septembrie, va mai dura inca o luna, pana in octombrie.

Pietele asteptau cu mare interes comentariile Fed legate de situatia economica si de modul in care intentioneaza sa procedeze pentru a pune capat planului masiv de sustinere monetara aplicat pentru a combate criza.

Saptamana trecuta, presedintele Fed, Ben Bernanke, a dat un prim semnal in acest sens, perceput pozitiv in piata, estimand ca recesiunea din SUA "foarte probabil" s-a incheiat, insa a atras atentia ca economia va ramane slabita pentru o anumita perioada.

Ultimele date indica o revenire a activitatii in sectorul industrial si pe piata imobiliara din SUA, iar increderea consumatorilor a crescut, analistii asteptandu-se la o crestere economica importanta in al treilea trimestru din acest an, dupa patru trimestre de contractie.

Totusi, somajul este asteptat sa creasca in continuare, dupa ce a atins deja un nivel maxim al ultimilor 26 de ani, de 9,7% din populatia activa, ceea ce va afecta consumul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri