Compania franceza Danone si grupul agro-alimentar chinez Wahaha au anuntat incheierea unui litigiu de doi ani, printr-un "acord amiabil", in urma caruia Danone se va retrage din compania cu capital mixt, relateaza AFP, citat de NewsIn.
In cadrul acestui acord, ce trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor de reglementare chineze, fiind sustinut de "guvernele din Franta si China", Wahaha, cel mai mare producator de bauturi nealcoolice din China, si Danone "vor pune capat relatiilor actuale de colaborare", arata un comunicat.

"Danone a acceptat sa vanda catre partenerii chinezi pachetul de 51% din compania mixta Danone-Wahaha", precizeaza comunicatul, fara a preciza suma in schimbul careia se va efectua tranzactia. "Acordul va pune capat tuturor procedurilor judiciare legate de diferendele dintre cele doua parti", se mai arata in comunicat.

In iulie 2008, consiliul juridic al Wahaha a anuntat ca grupul francez solicita suma de 17,6 miliarde yuani (1,62 miliarde euro) pentru a se retrage din capitalul companiei mixte, insa firma chineza nu a acceptat sa plateasca decat de cinci ori mai putin.

In centrul disputei dintre cele doua grupuri se aflau circa 40 de societati infiintate de Zong Qinghou, fondatorul Wahaha, ce concurau cu societatea mixta Wahaha-Danone, exploatand ilegal aceleasi produse.

Dupa luni de dispute, cele doua parti au acceptat in decembrie 2007 sa suspende procedurile judiciare in curs de derulare, pentru a negocia. O luna mai tarziu, in vizita la Beijing, presedintele francez Nicolas Sarkozy a discutat problema cu omologul sau, Hu Jintao, sperand sa "obtina progrese concrete pentru o solutie amiabila".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri