China va depasi Japonia dupa valoarea produsului intern brut anul viitor sau cel tarziu in 2011, devenind a doua economie mondiala, ceea ce ar putea intari regimul comunist in interior si mari influenta externa a Beijingului, la 30 de ani dupa reformele lansate de Deng Xiaoping, arata o analiza AFP.
Saptamana viitoare, China va publica primele estimari macroeconomice pentru al treilea trimestru din acest an, economistii estimand un avans de 9,5%, ritm ce ar marca o noua apropiere fata de marele rival asiatic, Japonia. Economa nipona este estimata sa se comprime cu 1%.

In conditiile acestei diferente de evolutie, China ar putea sa urce pe pozitia a doua in lume in 2010 sau 2011, detronand Japonia, a doua economie mondiala de peste 40 de ani, scrie NewsIn.

"Cum China este deja aproape de Japonia dupa dimensiunea economiei, faptul ca devine a doua economie mondiala nu are consecinte reale", considera analistul Todd Lee, de la IHS Global Insight.

"Insa cresterea economica rapida confera Chinei mai multa importanta pe scena internationala si ofera posibilitatea Partidului Comunist (care detine puterea la Beijing) sa se promoveze si sa detina noi mijloace pentru a incuraja mandria nationala", subliniaza analistul.

Inaintea crizei, China inregistra un ritm de crestere economica de doua cifre, ceea ce a permis majorarea produsului intern brut (PIB) pana la 4.300 miliarde dolari in 2008, potrivit datelor Bancii Mondiale.
In acelasi timp, PIB-ul Japoniei a fost anul trecut de 4.900 miliarde dolari, iar cel al Statelor Unite de 14.200 miliarde dolari, tot potrivit Bancii Mondiale.

Ascensiunea Chinei este "o chestiune de aritmetica", explica Eric Fishwick, seful cercetarii economice de la CLSA Asia-Pacific Markets. Depasirea Japoniei de catre China "se va intampla, bineinteles, ca o consecinta a cresterii rapide a economiei chineze si a relativei stagnari a celei japoneze", mentioneaza economistul.

Dupa o crestere a PIB de 6,1% in primul trimestru, cel mai scazut ritm din ultimii 20 de ani, China a inregistrat o revenire in al doilea trimestru, cu un avans economic de 7,9%, si se asteapta la o crestere economica de peste 8% pentru intregul an 2009.

Imbunatatirea situatiei din China, ca urmare a planului de relansare al guvernului si a lichiditatilor injectate de catre banci, contrasteaza cu evolutia Japoniei, care va inregistra o contractie a PIB in 2009 si in cel mai bun caz un usor avans anul viitor.

"Singurul factor care decide daca pozitia a doua mondiala revine Chinei sau Japoniei este valoarea yenului. Fara factorul yen, China ar fi deja numarul doi", subliniaza Dong Tao, economist al Credit Suisse la Hong Kong.

Yenul, considerat o moneda refugiu in perioada de criza, s-a mentinut la un curs de schimb ridicat in raport cu dolarul, in timp ce moneda chineza, yuanul, urmeaza tendinta dolarului incepand cu luna iulie. Totusi, Toyoo Gyohten, consilier la ministerul de finante din Japonia, semnaleaza ca in acest moment China, cu 1,3 miliarde de locuitori, este mult in urma in ceea ce priveste gradul de dezvoltare, cu un nivel al PIB pe cap de locuitor de sub 4.000 dolari.

"Un calcul simplu arata ca China va avea nevoie de 30 de ani pentru a atinge nivelul PIB pe locuitor din Singapore sau Japonia, care se situeaza in jur de 40.000 de dolari", explica Gyohten.

In aceste conditii, urcarea Chinei pe a doua pozitie mondiala in ceea ce priveste valoarea PIB va fi doar o chestiune "mai degraba simbolica", insa aceasta va intari, totusi, capacitatea Beijingului de a-si impune punctul de vedere in privinta modului cum ar trebui administrata economia mondiala, sustine Jing Ulrich, economist al JP Morgan la Hong Kong.

Beijingul pretinde un rol mai important in cadrul unor institutii mondiale precum Fondului Monetar International (FMI).

Pe plan interior, depasirea Japoniei de catre China ar intari legitimitatea Partidului Comunist, care depinde de situatia economica si de capacitatea de a crea locuri de munca.

"Increderea in politica economica a guvernului (chinez) nu a fost niciodata atat de ridicata. Politica de contracarare a crizei economice a fost o mare reusita, cel putin in ceea ce priveste nevoia de a crea o crestere economica ridicata. Depasirea Japoniei ar fi considerata ca o justificare a acestei politici", considera economistul Fishwick.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri