Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat joi ca noul proiect de lege privind stabilitatea financiara, depus la Congres, nu va mai permite investitorilor sa conteze pe sprijinul statului pentru a le salva in mod sistematic.
"Niciun sistem financiar nu poate functiona eficient daca institutiile financiare si investitorii pleaca de la principiul ca statul ii va proteja de consecintele unui faliment", a afirmat Geithner, in fata Comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

"Nu ne putem permite situatia in care contribuabilii sa fie nevoiti sa plateasca pentru pierderile marilor institutii financiare private", a adaugat oficialul, citat de NewsIn.

Proiectul de lege prevede ca statul sa aiba posibilitatea sa plaseze sub supraveghere orice societate financiara majora care ar fi pusa in pericol sa se prabuseasca.

In caz de forta majora, organismul ce gestioneaza fondul de garantare a depozitelor bancare, FDIC, poate primi sarcina de a dezmembra societatile considerate prea mari pentru a putea intra intr-un faliment necontrolat, avand insa grija ca pierderile sa fie suportate in primul rand de catre actionari si abia apoi de catre creantieri.

Proiectul mai prevede ca societatile financiare cu active de peste 10 miliarde dolari trebuie sa plateasca si costurile de dezmembrare suportate de stat si care nu sunt acoperite de vanzarea de active.

Geithner a apreciat ca noul proiect de lege va pune capat injectiilor de lichiditati realizate de stat in cadrul societatilor financiare, precum cele operate de urgenta si in lipsa unor reglementari in perioada septembrie-octombrie 2008, cand sistemul financiar american risca sa se prabuseasca.

Intr-o marturile scrisa transmisa Comisiei parlamentare, unul dintre guvernatorii Federal Reserve, Daniel Tarullo, a sustinut opinia lui Geithner, afirmand ca proiectul de lege promoveaza "un cadru solid pentru a asigura crearea unui sistem financiar mai sigur si mai stabil".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri