Ministrul chinez al comertului, Chen Deming, a avertizat ca retragerea masurilor guvernamentale de stimuli, anuntata deja de unele state, risca sa provoace o noua cadere a economiei mondiale, potrivit Bloomberg.
"Exista tot mai multe semnale ca economia globala se indrepta intr-o directie pozitiva, insa raman multe incertitudini", a afirmat Chen, la un forum economic in Shanghai, scrie NewsIn.

Daca statele "retrag acum masurile de stimuli, economia globala va cadea", a avertizat el.

Chiar daca cea a fost mai rau a trecut, pe plan mondial raman provocari importante, intre care rata ridicata a somajului, investitiile si consumul reduse, scumpirea materiilor prime si fluctuatiile valutare, a apreciat Chen, care a explicat ca va fi dificil sa se revina la nivelul consumului de dinaintea crizei.

Vineri, miliardarul George Soros a declarat ca revenirea economiei mondiale dupa cea mai grava criza din ultimii 70 de ani risca sa derapeze si ca o alta recesiune ar putea urma in 2010 sau 2011.

Bursele americane au suferit corectii vineri, in conditiile in care increderea si cheltuielile consumatorilor au scazut, iar riscul de faliment al creditorului comercial CIT Group readuce in atentie riscul unei noi caderi economice.

"Pentru intreaga lume, este prematur sa ne gandim la retragerea stimulilor", a subliniat sambata economistul Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel, la forumul din Shanghai.

Avertismentele exprimate la Shanghai vin dupa ce banca centrala a Japoniei a anuntat vineri ca va renunta progresiv la masurile anticriza, luate incepand de anul trecut pentru sustinerea economiei nipone. Din decembrie, institutia va pune capat programului de cumparare de titluri de stat si datorii ale firmelor.

De asemenea, banca centrala a Australiei a majorat luna aceasta dobanda cheie, prima miscare de acest fel de la inceputul crizei in randul statelor mambre ale G20. Norvegia a luat ulterior o masura similara.

In schimb, Consiliul de Stat din China a pledat in 21 octombrie pentru continuarea programelor de stimuli monetari si fiscali, chiar daca economia a evoluat peste asteptari in primele noua luni din acest an. Economia chineza va creste in 2009 cu peste 8%, cat reprezinta tinta guvernului, potrivit estimarilor bancii centrale de la Beijing.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri