Dezamagirea fata de capitalism este aproape generala in lume, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, ce a simbolizat prabusirea comunismului in Europa de Est, potrivit AFP, citat de NewsIn.
Doar 11% dintre respondentii din cele 27 de tari considera ca economia capitalista functioneaza corect. Pentru 51% dintre ei, o reforma si o mai mare regularizare sunt necesare pentru corectarea problemelor sistemului, potrivit sondajului BBC World.

Doar in doua tari - SUA (25%) si Pakistan (21%) - mai mult de 20% cred ca sistemul capitalist functioneaza bine in forma sa actuala.
Sondajul, realizat intre 19 iunie si 13 octombrie pe un esantion de 29.033 persoane, este publicat la exact 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si pe fundalul unei crize financiare si economice de proportii.

"Se pare ca prabusirea Zidului in 1989 nu a fost o victoria zdrobitoare a capitalismului pietei libere, contrar aparentelor de atunci, mai ales dupa evenimentele din ultimele 12 luni", a comentat Doug Miller, presedintele institutului GlobeScan care a realizat sondajul.

De abia jumatate dintre respondenti apara caderea URSS, in timp ce 22% spun ca acest eveniment a fost "un lucru negativ", iar 24% nu se pronunta.

Americanii (81%) sunt cei mai favorabili, in fata polonezilor (80%), germanilor (79%), britanicilor (76%) si francezilor (74%).

In Est, cehii sunt mai putin afirmativi (63%). Rusii (61%) si ucrainenii (54%) considera ca disparitia URSS este regretabila.

In medie, 23% spun ca sistemul capitalist este iremediabil defectuos si ca un nou model este indispensabil. Francezii (43%) sunt cei mai virulenti, in fata mexicanilor (38%) si brazilienilor (35%).

Majoritatea respondentilor din 17 din cele 27 de tari cer o mai mare regularizare a lumii financiare. Brazilienii (87%) sunt cei mai favorabili, urmati de chilieni (84%), francezi (76%), spanioli (73%) si chinezi (71%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri