Indicele ZEW al increderii in economia germana a scazut in noiembrie mai puternic decat estimau analistii, in condiţiile in care perspectiva expirarii programelor de stimuli si cresterea somajului au temperat optimismul, relateaza Bloomberg.
Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana a anuntat ca indicatorul care masoara asteparile investitorilor si analistilor a scazut in noiembrie la 51,1 puncte, de la 56 puncte in luna precedenta. in octombrie, indicele a inregistrat, de asemenea, un declin, coborand cu 1,7 puncte, de la nivelul de 57,7 puncte.

Economistii mizau, in medie, pe o scadere la 55 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Indicele bursier Dax a pierdut 3,5% in luna anterioara, pe fondul temerilor ca ritmul de revenire va incetini anul viitor, cand pachetele guvernamentale de stimuli vor expira, si cand cresterea somajului va limita cheltuielile de consum.

Exporturile ar putea, de asemenea, sa scada, in cazul in care revenirea comertului mondial va incetini si in cazul in care euro va continua sa se aprecieze, facand produsele europene mai scumpe pentru restul lumii.
"Entuziasmul anterior lasa loc, treptat, realismului", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Belgia.
"Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare. Perspectivele sunt inca bune, chiar daca economia Germaniei va intra intr-o etapa mai calma".

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a iesit din recesiune in al doilea trimestru. Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a stimula cresterea, si-a imbunatatit luna trecuta prognozele economice, mizand pe o crestere de 1,2% in 2010, dupa o comprimare de 5% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri