Comisia Europeana a anuntat ca a publicat rezultatele unui proiect de cercetare, de 2,5 milioane euro, care foloseste tehnologii de simulare, prin care se poate estima impactul unei politici pe piata, reactia bancilor in caz de criza a creditelor, precum si efectul asupra economiei in ansamblu.
Programul utilizeaza tehnologii de simulare utilizate si in industria cinematografica pentru imaginile generate pe calculator (CGI). Acesta prognozeaza interactiunea dintre populatii mari de actori economici, cum ar fi gospodariile si societatile comerciale, bancile si imprumutatii, patronii si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, care interactioneaza si sunt in permanenta concurenta, la fel ca in viata reala.

"Rezultatele acestui proiect de cercetare vor veni in completarea statisticilor si ipotezelor economice traditionale referitoare la reactia actorilor economici, permitand mai buna testare a efectelor unei politici asupra oamenilor in momentul in care aceasta este inca in faza de elaborare. Ma astept ca institutele nationale de cercetare sa reactioneze rapid pentru a pune acest instrument la dispozitia factorilor de decizie cat mai curand posibil", a declarat comisarul european pentru societatea informationala si media, Viviane Reding, citat de NewsIn.

Aplicarea acestei tehnologii la o scara atat de mare utilizand super-calculatoare este o premiera. Fiecare gospodarie, societate comerciala sau banca simulata va lua decizii diferite ca raspuns la diversele politici monetare, fiscale sau in favoarea inovarii, de exemplu daca sa isi pastreze locul de munca sau sa-si caute altul sau ce parte din salariu sa fie afectata economiilor, cheltuielilor sau investitiilor. Ca urmare, impactul unei politici pe o piata la un anumit moment nu va mai fi evaluat fara a tine cont si de alti factori.

Conceput pentru a functiona pe super-calculatoare care permit realizarea unei simulari la scara foarte mare, dar accesibil de la orice calculator de birou conectat, programul poate fi utilizat de economistii si factorii de decizie care nu au cunostinte de programare pe calculator. Conectand sute de mii de mici actiuni si reactii simulate din intreaga economie, programul poate oferi factorilor de decizie o imagine mai buna si mai cuprinzatoare a impactului politicilor lor asupra vietii si activitatii oamenilor.

Proiectul cu o durata de trei ani a fost realizat de economisti si informaticieni de la opt universitati din Italia, Franta, Germania, Turcia si Marea Britanie, reuniti de UE si finantati cu 2,1 milioane euro din bugetul Comisiei pentru cercetare tehnologica.

Comisia Europeana a cerut recent tarilor UE sa investeasca mai mult in cercetarea cu grad mare de risc pentru a ajunge din urma Statele Unite, China si Japonia. Comisia va da exemplu marind cu 70% finantarea pentru acest tip de proiecte in 2013 de la 100 milioane euro pe an in prezent.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri