Companiile din statele occidentale continua sa inregistreze cea mai mare crestere de pe continent, in ciuda faptului ca multe dintre tarile de unde ele provin se afla in urma central si est-europenilor din punctul de vedere al cresterii economice. Aceasta este concluzia unui studiu de specialitate dat publicitatii luna aceasta si realizat de Antreprenori pentru Crestere, grup de afaceri independent paneuropean.
Dintre statele central si est-europene care au aderat la UE anul trecut, doar unul - Republica Ceha - se poate mandri ca se numara printre tarile ale caror companii pot creste intr-un mediu economic turbulent, precum cel resimtit in Europa de cativa ani incoace.

Dar si aceasta mandrie este una rostita cu jumatate de gura, intrucat o singura firma ceha se afla printre cele 500 de companii europene care au inregistrat cea mai mare crestere in ultima perioada, firme listate in Europes 500, barometru al afacerilor din cele 25 de tari membre ale UE, plus Norvegia, Islanda si Elvetia.

Clasamentul e dominat de companii din tari cu reale probleme economice, precum Germania si Franta. Daca prima se detaseaza drept tara in care exista cele mai multe companii de succes (111, sau 22% din total, dominand totodata fruntea acestui top), Franta se poate mandri cu primul loc ce revine companiei IT AssystemBrime si cu grosul plutonului de mijloc (15% din total). Intre cele doua tari, Marea Britanie, una dintre cele mai stabile economii europene, isi revendica locul doi, cu 106 companii (21%) din totalul de 500.

Crestere medie de 14%

Studiul Europes 500 este realizat prin analizarea a circa 10.000 de companii, respectand mai multe criterii precum veniturile, cresterea numarului de angajati, cresterea operatiunilor companiei sau implicarea antreprenoriala. Cei 500 de fruntasi inregistreaza o crestere anuala medie de 14%, in conditiile in care foarte multe dintre aceste firme au fost infiintate dupa 2000, iar majoritatea in ultimul deceniu si jumatate.

Pentru prima data intrate in colimatorul Antreprenorilor pentru Crestere, tarile proaspat admise in UE nu au reusit sa convinga, desi, potrivit altor studii, ele se remarca intr-o serie de zone economice unde s-a inregistrat o crestere semnificativa in ultima vreme.

IT-ul bate toate recordurile

Aceste zone sunt relevate si de domeniile in care opereaza companiile listate in Europes 500. Serviciile IT se detaseaza drept principalul sector in crestere, cu 111 companii IT inregistrate in clasamentul citat. Ele sunt urmate de productia industriala (89 de companii) si de servicii - de la servicii manageriale pana la cele logistice si din transporturi, finante, comunicatii/electronice. Cercetarea si agricultura inregistreaza cel mai mic numar de firme europene cu un volum de crestere suficient de mare pentru a le aduce aplauzele pietei de pe vechiul continent.

Doar 98 dintre cele 500 de companii au inregistrat o crestere a numarului de angajati de peste 100% in perioada 2001-2004, 14 au crescut cu peste 500% din acest punct de vedere si numai 6 au depasit pragul de 1.000% in acelasi interval - majoritatea in domeniile IT si productie industriala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri