Ben Bernanke a fost ales de presedintele George W. Bush pentru a-l inlocui pe Alan Greenspan in functia de presedinte al Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din Statele Unite. Inlocuitorul lui Alan Greenspan ar putea opta pentru o politica monetara prin care rata dobanzii de referinta sa fie mentinuta la un prag fix, conform practicii Bancii Centrale Europene. Aceasta strategie contrazice insa strategia actuala a Fed, care a majorat rata dobanzii de referinta de 11 ori in ultimii 3 ani. Iar ultimele statistici privind cresterea economica infirma strategia BCE, zona euro inregistrand o crestere economica cu mult mai slaba decat cea a Statelor Unite.
Ben Bernanke si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale ca profesor de economie la Universitatea Princeton, informeaza CNN. In 2002 devine membru in Consiliul Guvernatorilor Fed, iar in iunie 2005 a fost numit director al Comitetului de consilieri economici ai presedintelui Bush, fapt care a alimentat ideea ca el ar putea fi succesorul lui Greenspan.

Bernanke este vazut drept un specialist independent, care si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in afara lumii politice. Analistii considera insa ca anii petrecuti la Casa Alba l-au apropiat de presedintele Bush si de republicani, ceea ce ar putea cantari semnficativ in decizia Senatului de a-i da un vot pozitiv. In schimb, unii democrati s-au aratat mai retinuti, in special din cauza pozitiei acestuia fata de inflatie. Senatorul democrat Paul Sarbanes, din Maryland, a confirmat faptul ca Bernanke va fi supus unor audieri intense, sugerand ca analiza senatorilor va fi focalizata pe perspectiva acestuia relativ la inflatie. Noul presedinte al Fed trebuie confirmat in functie de Senat, iar Comitetul Bancar al Senatului a anuntat ca spera sa recomande plenului supunerea la vot a numirii lui Bernanke inainte de sfarsitul lunii decembrie.

Pozitia lui Bernanke privind inflatia fost evidentiata in trecut prin diferenta de opinie pe care a avut-o cu Alan Greenspan, primul sustinand adoptarea unor obiective precise in privinta inflatiei, pe cand Greenspan s-a opus unor astfel de tactici, considerandu-le prea restrictive, potrivit jurnalului britanic BBC. Bernanke este un sustinator al unor tinte de inflatie, ideea ca banca centrala ar trebui sa impuna anumite limite de urmat in privinta inflatiei, precum politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) de a mentine rata dobanzii de referinta la un prag fix. BCE a mentinut aceasta rata la 2% din iunie 2002, iar Banca Japoniei si Bank of England procedeaza la fel, aceste strategii fiind in contradictie cu masurile adoptate de Greenspan de majorare a ratei dobanzii de referinta.

BCE a pastrat nemodificata rata dobanzii de referinta pentru a stimula cresterea economica, dar acest lucru nu s-a intamplat, economia din zona euro avand un nivel de crestere mai mic de 0,5% in trimestrul al doilea al anului 2005 fata de perioada similara din 2004, in timp ce Statele Unite au inregistrat o crestere de 3,3% in intervalul amintit. Toate acestea, in conditiile in care BCE a pastrat aceeasi rata a dobanzii de referinta timp de 3 ani, iar Fed a majorat-o de 11 ori in acelasi rastimp.

Totusi, in perioada cat au activat in cadrul Fed, Bernanke si Greenspan au avut puncte comune in privinta politicii monetare, primul dand asigurari ca va urma politica geniului bancherilor. Daca voi fi confirmat in functie, prioritatea mea va fi de a asigura continuitatea politicilor si strategiilor adoptate in perioada Greenspan, a spus Bernanke. Dar nesiguranta asupra continuitatii politicii lui Greenspan de catre Bernanke nu a fost in totalitate anulata in ciuda declaratiilor acestuia. Dintre toti guvernatorii Fed, de Bernanke imi este cel mai mult teama. Viziunea sa asupra inflatiei si deflatiei este eronata, a afirmat Rich Parker de la Stamford Group. Bursa a intampinat diferit numirea lui Bernanke: actiunile americane au consemnat cea mai mare crestere din ultimele sase luni, in urma anuntului care a pus capat incertitudinilor, in timp ce obligatiunile s-au depreciat, din cauza temerilor ca Bernanke va adopta o strategie mai relaxata in privinta inflatiei, in pofida asigurarilor ca va urma politica lui Greenspan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri