Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca "marele imprumut" care va fi lansat in 2010 va permite Frantei sa aloce 35 miliarde euro pentru investitii in cinci domenii prioritare, printre care invatamantul superior si cercetarea, potrivit Boursorama, care citeaza AFP.
"Am decis sa mobilizam 35 miliarde euro, care vor fi consacrate exclusiv prioritatilor de viitor, conform recomandarilor lui Alain Juppe si Michael Rocard", a declarat Sarkozy, potrivit agentiei NewsIn.

Astfel, Franta va aloca 11 miliarde euro pentru invatamantul superior, 8 miliarde euro pentru cercetare, 6,5 miliarde euro pentru industrie si IMM-uri, 4,5 miliarde euro pentru dezvoltarea tehnologiei digitale si 5 miliarde euro pentru dezvoltarea durabila.

Potrivit lui Sarkozy, printr-un "efect parghie", investitii private si publice de 60 miliarde euro vor ajunge in total in aceste domenii prioritare.

Din cele 35 miliarde euro alocate de stat, 22 miliarde euro ar urma sa fie luate din piata, a precizat presedintele francez, care a exclus un imprumut prin titluri oferite populatiei, considerat mai scump. Restul de 13 miliarde euro va proveni din banii rambursati statului de bancile care au primit ajutoare pentru depasirea crizei.

Marele imprumut risca sa adanceasca deficitul public al Frantei, estimat in prezent la nivelul record de 8,5% din produsul intern brut din 2010, precum si datoria, care va ajunge la 84% din PIB anul viitor, fara a lua in calcul noile investitii anutate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri