Din pacate pentru proaspatul lider de la Berlin, masurile de dreapta la care viseaza sunt limitate de SPD, partenerul de guvernare de acum si adversarul redutabil din timpul campaniei electorale. Subiectul reformelor economice este unul delicat intr-o tara cunoscuta pentru generozitatea asistentei sociale. Social-democratii au pierdut alegerile pentru ca doar au inceput reformarea sistemului, fara insa a merge mai departe. Iar scorul modest inregistrat de crestin-democratii cancelarului Merkel spune acelasi lucru: germanii nu vor reforme care inseamna deteriorarea actualului standard de viata.

Desi guvernul Angelei Merkel beneficiaza de o majoritate confortabila in Bundestag, ramane tributar luptei politice dintre cele doua partide si, mai ales, dintre factiunile radicale ale fiecarei grupari. Dar care este miza guvernului de coalitie si de ce sunt atat de importante reformele?

In ultimii zece ani, economia germana a crescut mai lent decat cea a SUA sau a Marii Britanii, facand tot mai dificila sustinerea generosului sistem social, ale carei baze au fost puse in anii de boom economic ce au urmat celei de-a doua conflagratii mondiale. Mai mult, globalizarea a reprezentat o noua provocare prin delocalizarea fabricilor si mutarea acestora spre est, fie spre noua Europa, fie, in mai mare masura, catre China. Asadar, rata somajului a crescut constant, depasind acum zece procente din forta de munca.

La aceste evolutii se adauga alte probleme, precum dependenta exporturilor de sectorul manufacturier, expus direct concurentei asiatice, ridigitatea firmelor si incetineala sistemului de a se adapta noilor conditii economice. Sa nu uitam si de estul Germaniei, in care guvernul federal a pompat sute de miliarde de euro, fara insa sa atraga investitorii mult asteptati. Pentru iesirea din impas, Angela Merkel va incerca mai intai sa continue reformele social-democratilor, adica flexibilizarea pietei muncii, reducerea poverii fiscale ce apasa asupra firmelor, simplificarea interventiei statului in economie si diminuarea birocratiei. Daca insa prima femeie cancelar va reusi sa aplaneze disensiunile din cadrul coalitiei, reformele vor merge mai departe, copiind modelul anglo-saxon al liberalismului economic.

si politica externa va cunoste schimbari. Analistii vietii politice germane se asteapta la o apropiere a Berlinului de Washington si Londra, dar nu ar trebui sa ne asteptam la soldati germani in Irak. Este vorba mai degraba de o implicare mai mare in procesul de globalizare si de filzofia pietelor libere decat de o implicare politica in dosare controversate, precum cel din Orientul Mijlociu.

Exista insa semnale ca unele lucruri se schimba deja. Germania se afla de aceeasi parte cu Marea Britanie in ceea ce priveste negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului privind subventiile agricole. Francezii pierd astfel un aliat cheie in incercarea lor de a pastra subventiile si protectionismul pietei europene la un nivel ridicat, asa cum se intampla acum.

Economia va fi insa principala preocupare a Angelei Merkel. Fara crestere economica, alegatorii vor fi din ce in ce mai dezamagiti de clasa politica si vor deveni mai sensibili la sloganurile fostilor comunisti sau ai neo-nazistilor. De modul cum va reusi noul cancelar sa reporneasca locomotiva Europei depinde nu doar soarta celor peste 80 de milioane de germani, ci si a batranului continent.

Economia germana si-a pierdut suflul In ultimii ani

Ponderea PIB/ cap locuitor fata de media PIB-ului Uniunii Europene (considerat 100%)
Cresterea PIB in 2005 0,8%
Ponderea PIB pentru cercetare 2,42%
Povara fiscala totala 38,6%
Rata inflatiei septembrie 2005 0,4%
Excedent comercial sem. I 2005 83,5 mld. euro
Ponderea energiei regenerabile 3%

In ciuda cresterii economice modeste, economia germana ramane o masina de export redutabila. Dezvoltarea exploziva a tigrilor din Asia a crescut cererea pentru produsele de inalta tehnologie, iar firmele nemtesti au profitat din plin de aceasta oportunitate.

Taxele ridicate, o piata inflexibila a muncii si conditile dure de mediu au descurajat in ultimii ani investitorii, care au cautat locuri mai prietenoase.

Majoritatea analistilor pun relansarea economiei germane pe seama continuarii reformelor incepute de social-democrati. Un ritm anual de crestere economica de 3% ar garanta Germaniei locul de locomotiva a Europei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri