Dupa un an care nu a adus prea multe tranzactii in sectorul energetic, sectorul de fuziuni si achizitii (M&A) si-ar putea reveni in 2010, pe fondul majorarii pretului petrolului, precum si al intaririi pietelor de capital, schimbari care vor pune tot mai mare presiune pe companiile independente energetice.
“Prabusirea pretului la petrol si apoi volatilitatea pietei au adancit multe companii din energie intr-o pacla de incertitudini. Cu o putere de prognozare limitata si o contractie a capitalului investional la nivel global, multe au ales – sau mai bine spus, au fost fortate – sa-si pastreze lichiditatile, sa reduca cheltuielile si sa incerce sa tina piept furtunii. Activitatea de M&A a scazut repede, depreciindu-se cu 50-85% comparativ cu perioada dinainte de recesiune, in functie de regiune si de sectorul industrial specific”, comenteaza specialistii de la firma de consultanta Deloitte&Touche, citati de Financial Times (FT).

Deprecierea economica a determinat multe companii, in special mici, independente, sa intre intr-o faza de supravietuire. Acelea care au reusit sa reziste si care au putut sa elibereze numerar sunt pe cale de a fuziona sau de a fi cumparate. Cele care inca sunt stramtorate la capitolul cash – adica marea lor majoritate – vor fi tintele cele mai probabile.

Anul 2009 nu a fost conform asteptarilor – jucatorii din energie nu s-au grabit sa incheie tranzactii, iar piata M&A-urilor ar fi fost destul de “golasa” fara evolutiile din ultimul trimestru, cea mai recenta fiind deal-ul de 41 de miliarde de dolari dintre Exxon, cel mai mare grup petrolier din SUA, si XTO Energy.

“Anuntul de luni, potrivit caruia Exxon cumpara XTO Energy pentru 41 de miliarde de dolari este genul de tranzactie pe care analistii au asteptat-o pentru a pregati scena miscarilor de anul viitor. In spatele scenei, negocierile s-au reluat in cel de-al patrulea trimestru”, informeaza FT, adaugand ca poti doar ghici care dintre aceste deal-uri vor ajunge si la un rezultat concret.

Sunt in joc o serie de variabile: nesiguranta obtinerii de finantare, directia catre care se indreapta economia si care va fi impactul legislatiei in domeniu. Pe masura ce aceste incertitudini se vor accentua, la fel si presiunea pentru a incheia tranzactii va creste.

Cat despre Exxon, este greu de zis ce are de gand in continuare, dar tendinta printre marii jucatori este sa vanda din active decat companii intregi. In vreme ce Exxon s-a angajat sa-si mentina cheltuielile la un nivel stabil, Chevron a stabilit un program investitional de 21,6 miliarde de dolari pentru 2010, in scadere cu 5% fata de 2009.

Pe de alta parte, cateva companii mai mici fac reduceri de costuri semnificative, pe fondul incertitudinilor legate de accesul la credite, economie si legislatie. Companiile care nu s-au extins prea mult in “vremurile bune” acum se specializeaza. “Toata lumea trebuie sa se concentreze pe ceea ce stie sa faca mai bine”, spun Charles Swanson, partener in cadrul biroului din Houston al Ernst&Young.

Afla care va fi cea mai mare tranzactie din sectorul energetic local de anul acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri