Associated Press intrase ieri, inainte de a fi publicat oficial, in posesia unui nou raport al comisiei conduse de Paul Volcker, fost presedinte al Rezervelor Federale americane, asupra rezultatelor anchetei privind ilegalitatile comise in aplicarea programului Natiunilor Unite "Petrol contra hrana". Dupa cum se stie, programul respectiv a fost lansat dupa razboiul din Golf, pentru a veni in sprijinul civililor irakieni, victime ale embargoului total instituit impotriva regimului lui Saddam Hussein. Din noile date culese de comisia Volcker reiese ca mai bine de 2.000 de companii din diverse tari i-au furnizat, pe cai ilegale, lui Saddam aproximativ 1,8 miliarde de dolari, sub forma de mita, preturi supraincarcate ori alte modalitati.

Noul raport Volcker, al cincilea, era asteptat ieri seara, el urmand sa ofere inclusiv numele unora dintre companii si personalitati din 66 de tari, care au folosit metodele mai sus mentionate pentru a obtine de la Saddam Hussein contracte preferentiale petroliere sau contracte de livrare catre Irak a unor cantitati de alimente, medicamente sau alte produse de consum.

Raportul Volcker cuprinde critici severe la adresa Secretariatului ONU si a Consiliului de Securitate, reprosandu-le ca nu au monitorizat derularea programului umanitar si au permis unor mari companii internationale sa se angajeze in tranzactii ilegale cu petrol irakian. Aceasta i-a permis lui Saddam Hussein sa manipuleze spre propriul beneficiu intregul program, dat fiind ca el putea alege atat clientii petrolului irakian cat si furnizorii de produse umanitare. Comisia Volcker a constatat ca accesul americanilor, britanicilor si al japonezilor la petrolul irakian a fost limitat sau chiar oprit, din cauza pozitiei tarilor lor fata de sanctiunile economice contra Bagdadului. In schimb, au fost favorizate Franta, Rusia sau China, membre permanente in Consiliul de Securitate si sustinatoare ale suspendarii sanctiunilor. Spre deosebire de rapoartele anterioare ale comisiei Volcker care vorbeau de sume intrate in buzunarul lui Saddam Hussein, in perioada 1997 - 2003, de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, datele culese ulterior in ancheta duc la concluzia ca el ar fi putut "aduna" peste 11 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri