Compania franceza de utilitati Electricite de France (EDF) a intrat in linie dreapta pentru a fi listata la bursa. Vineri a fost lansata oferta publica de actiuni EDF, statul propunandu-si sa obtina circa 7 miliarde euro din vanzarea unui numar de actiuni. In urma listarii, valoarea estimata a EDF ar putea ajunge la peste 60 miliarde euro. Listarea la bursa ar putea transforma grupul francez in cea mai valoroasa dintre companiile de utilitati din Europa listate.
Autoritatile franceze au stabilit un pret cuprins intre 29,5 si 34,1 euro pentru un titlu, informeaza Mediafax. Perioada de ofertare se va incheia la 17 noiembrie, iar emisiunea de actiuni va debuta la 21 noiembrie, a precizat ministrul de Finante Thierry Breton. In urma listarii, valoarea EDF ar putea ajunge la aproximativ 62 miliarde euro.

Persoanele fizice vor putea cumpara actiuni EDF cu un discount de un euro fata de investitorii institutionali, a precizat ministerul francez de Finante. Intr-un comunicat al aceluiasi minister se arata ca din castigurile obtinute in urma listarii, compania de utilitati va putea desfasura un program amplu de investitii pentru a face fata firmelor concurente. Vanzarea va ajuta compania pariziana sa finanteze un plan de expansiune de 40 miliarde euro, potrivit agentiei de presa Bloomberg. EDF intentioneaza sa se extinda in Europa, unde piata gazului si a energiei electrice se va deschide total pana in 2007. Aceasta listare face parte dintr-un amplu proces de privatizare initiat de administratia franceza. Guvernul de la Paris a decis privatizarea partiala a EDF in pofida conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare. In cazul EDF, statul va pastra cel putin 85% din capitalul intreprinderii, desi initial anuntase ca va pastra o cota de doar 30%, transmite "Le Monde". Ministerul francez a precizat ca va vinde un maximum de 206,6 milioane de actiuni EDF. Numarul total al titlurilor companiei va ajunge la 1,832 miliarde de actiuni, generand o valoare de piata a grupului de 62,5 miliarde euro. EDF are datorii nete de 19 miliarde euro, valoarea totala a capitalului operatorului de utilitati fiind de 73-81 de miliarde euro.

Dominique de Villepin, premierul francez, a anuntat, in ajunul ofertei publice a EDF, anularea planului de privatizare a companiei Areva, cel mai mare producator de reactoare nucleare din lume, pentru a calma temerile legate de siguranta. Aceasta decizie a reprezentat o lovitura grea pentru conducerea firmei Areva, aceasta argumentand ca are nevoie de o libertatea mai mare pentru a putea obtine noi contracte in sectorul energetic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri