Bancile din Europa de Est nu au depasit inca problemele provocate de criza, iar perspectivele serviciilor financiare raman ingrijoratoare in cazul economiilor din regiune, ce ar putea ramane in recesiune si in 2010, arata un raport Capital Economics, citat de Bloomberg.
"Pozitiile de finantare raman slabe" in Ungaria, Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania si Estonia. "Conditiile de creditare vor ramane, probabil, extrem de aspre, in contextul in care excesele din ultimul deceniu se vor resimti", a declarat Neil Shearing, analist in cadrul Capital Economics.

Cele sase economii vor continua sa se comprime pentru al doilea an consecutiv in 2010, reducand cererea de credite de consum si de credite ipotecare, a mai spus Shearing.

Bancile din Europa de Est si bancile-mama din Austria, Italia, Germania si Suedia au anuntat o crestere a creditelor neperformante, dupa ce valutele din regiune s-au depreciat anul trecut, majorand costurile creditelor in valuta straina. In aceste conditii, Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina au fost nevoite sa recurga la imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI).

"O noua deteriorare semnificativa a mediului international de finantare ar putea declansa un nou val de probleme bancare", considera Shearing.

Letonia, Estonia, Romania si Bulgaria au cele mai mari rate ale creditelor neperformante din regiune, de 14,5%, 12%, 11,2% si respectiv 10,1%, potrivit Capital Economics. Nivelul creditelor neperformante se ridica la 9,5% in Ungaria si la 8,2% in Lituania, a precizat Shearing, potrivit NewsIn.

Creditele in valuta se ridica la 91% din total in Letonia, la 87,1% in Estonia si la 71,8% in Lituania, potrivit Capital Economics. In Ungaria, Romania si Bulgaria, acestea reprezinta circa doua treimi din totalul creditelor.

Bancile din Polonia, Cehia, Slovacia si Turcia sunt in "stare rezonabila", a mai spus Shearing, nivelul creditelor in valuta fiind mai mic, pozitiile de finantare mai sigure, iar accesul la credit mai usor pentru populatie si companii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri