Fondul de investitii Advent International, prezent si pe piata romaneasca, ar putea investi circa 150 milioane euro in acest an in Europa Centrala si de Est, cu 50% mai mult decat in 2009, scrie Bloomberg.
"Anul trecut a fost dificil, dar am ramas deschisi pentru afaceri si am incheiat o serie de tranzactii", a declarat Chris Mruck (foto), partener Advent.

Fondul de private equity si-a propus investitii de capital de peste 150 milioane euro in regiune, comparativ cu patru preluari in 2009, in valoare totala de 100 milioane euro. "In acest an speram sa facem mai mult de atat si acum avem mai multe oportunitati de investitii in stadiu avansat", a adaugat Mruck.

Advent, care administraza un fond de investitii de 1 miliard euro in tari precum Polonia, Cehia, Romania, Turcia si Tarile Baltice, concureaza pentru preluarea Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne SA, un grup polonez de editare, pentru circa 100 milioane euro.

Fondul ar putea, de asemenea, sa cumpere o alta companie, al carei nume nu a fost facut public, in urmatoarele saptamani, a mai spus Mruck.

Private equity-ul, semne de revenire

Increderea fondurilor de private equity in Europa Centrala si de Est a atins un nivel maxim in 2009, potrivit unui sondaj realizat de Deloitte.

Economiile din Europa de Est, multe din ele bazate pe exporturi, au intrat in recesiune dupa ce criza a dus la cel mai puternic declin al zonei euro din ultimele decenii.

De asemenea, piata de private equity va ramane tensionata, in ciuda previziunilor economice mai optimiste pentru 2010 si a faptului ca mai multe companii vor deveni atragatoare in contextul pietei, oferind astfel noi oportunitati firmelor de private equity, releva o analiza a firmei de consultanta Roland Berger.

Advent vrea sa investeasca in educatie, sanatate si bunuri de consum, in contextul in care bancile au probleme in obtinerea de credite de la banci, pe fondul crizei economice.

"Observam cum unele companii foarte bune nu obtin credite doar pentru ca bancile sunt mai prudente, iar aceasta este o mare oportunitate de investitii pentru noi", a spus Mruck.

Advent, in Romania

Advent International a investit in ultimii trei ani in mai multe companii de pe piata romaneasca, printre care Düfa Deutek, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice, Ceramica Iasi, producator de blocuri ceramice si tigle, si Ozone Laboratories SRL.

Fondul de investitii american Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed, a preluat anul trecut portofoliul de produse al Ozone.

In Romania, Advent mai detine producatorul de vopsele Dufa Deutek si pe cel de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi, biroul local al fondului de private equity fiind condus de Emma Popa-Radu.

Citeste si Topul celor mai importante momente din M&A in 2009, de la A la Z


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri