Guvernele tarilor Europei Occidentale ar trebui sa imprumute in acest an suma record de aproximativ 2.200 miliarde euro pentru finantarea deficitelor publice, care au explodat odata cu criza economica, potrivit unui raport publicat de Fitch, citat de AFP.
Suma reprezinta 19% din produsul intern brut (PIB) cumulat al acestor 16 state (cele 15 tari membre ale Uniunii Europene inainte de largirea UE spre Est, la care se adauga Elvetia). Cresterea fata de 2009 este "marginala", dar volumul imprumutat de aceste tari anul trecut, respectiv 2.120 miliarde euro (17% din PIB), era deja "cel mai mare" din ultimele decenii.

Franta va recurge cel mai mult la indatorare in cursul acestui an, cand va imprumuta 454 miliarde euro, urmata de Italia (393 miliarde euro), Germania (386 miliarde euro) si Marea Britanie (279 miliarde euro), potrivit estimarilor Fitch. Raportat la dimensiunea economiei, cele mai mari imprumuturi vor fi facute de Italia, Belgia, Franta si Irlanda, de aproximativ 25% din PIB, potrivit NewsIn.

Potrivit Fitch, "anul 2010 ar urma sa fie caracterizat de o mai mare volatilitate a pietelor europene de obligatiuni de stat", dupa un 2009 "favorabil" acestora, datorita dobanzilor mici si a unei cereri sporite din partea sectorului privat. In schimb, in acest an, "dobanzile pentru obligatiunile de stat ar putea creste, chiar destul de puternic", a atentionat agentia de rating.

"Mai multe tari europene si-au marit substantial soldul datoriei pe termen scurt in 2009", a mai subliniat agentia de rating, mentionandu-si ingrijorarea fata de aceasta expunere marita la eventuale variatii ale dobanzilor.

Deficitele publice ale celor mai multe tari au explodat ca urmare a crizei, care a diminuat incasarile bugetare si a majorat cheltuielile pentru relansarea economica. In scopul finantarii acestor deficite, guvernele vor trebui sa recurga masiv la indatorare, mai noteaza Fitch.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri