Grupul bancar Dexia a ajuns la un acord cu executivul UE la un an de la deschiderea unei anchete europene in cazul bancii, convenind sa cedeze filialele din Italia si Slovacia, dar si activitatile de asigurari din Turcia si cele de finantare a autoritatilor locale din Spania.
La aproape un an de la deschiderea unei anchete aprofundate de catre Bruxelles, comisarul european petru concurenta, Neelie Kroes, a ajuns la un acord cu administratorul delegat al bancii, Pierre Mariani, si cu autoritatile din Franta, Belgia si Luxemburg, pentru restructurarea Dexi, relateaza Les Echos conform NewsIn.

Grupul, ce a primit un pachet de ajutor de 6,4 miliarde euro pe perioada crizei financiare, a promis sa cedeze circa 35% din active, pentru a contrabalansa avantajele competitive dobandite din subventiile si garantiile de stat. Potrivit acordului, banca va trebui sa isi reduca bilantul contabil la 430 miliarde euro pana in 2014, de la 650 miliarde euro in 2008.

Inainte de criza creditelor, Dexia era un creditor major pentru autoritatile locale. Cu toate acestea, creditele pe termen lung erau refinantate prin imprumuturi pe termen scurt din piata interbancara. Cand creditarea a inghetat in timpul crizei, banca a ramas fara lichiditati.

Potrivit acordului cu UE, Dexia va vinde divizia italiana Crediop, precum si participatia in compania mixta spaniola Banco de Sabadell SA, dar si divizia de retail din Slovacia. De asemenea, grupul va renunta la activitatile de asigurari din Turcia, unde va pastra insa divizia de retail banking, Denizbank.

Grupul Dexia este prezent si pe piata din Romania prin Dexia Kommunalkredit Bank, unul din principalii jucatori pe piata finantarilor acordate autoritatilor locale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri