Turkmenistanul ar putea semna in aprilie un contract de furnizare de gaze naturale prin conducta Nabucco, destinata sa creeze o alternativa la Gazprom pentru statele Uniunii Europene, potrivit unor surse aproapiate negocierilor, citate de Bloomberg.
Ar fi primul contract de furnizare de gaz semnat cu consortiul ce ar trebui sa construiasca conducta si prima tara de la estul Marii Caspice ce se arata interesata sa livreze gaz prin Nabucco.

Problema este insa complicata de faptul ca statele riverane Marii Caspice - Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran si Azerbaijan - nu au ajuns inca la un acord de delimitare a apelor teritoriale.

Sursa mentionata este din cadrul unui partener in proiectul Nabucco si a precizat pentru Bloomberg ca ar fi vorba de un contract pentru livrarea a 10 miliarde metri cubi de gaz pe an din Turkmenistan, singurul stat din Asia Centrala ce dispune de suficiente rezerve pentru a deveni un furnizor viabil al Europei ca alternativa la Rusia.

Proiectul Nabucco, promovat de UE, ar trebui sa transporte 20-30 miliarde metri cubi de gaz pe an incepand din 2014, ocolind Rusia. Concurentul sau este South Stream, care ar urma sa lege Rusia de sudul Europei prin Marea Neagra, ceea ce permite ocolirea tarilor traditionale de tranzit (Ucraina). Rusia furnizeaza in prezent circa un sfert din necesarul de gaz al UE.

Gazul turkmen ar urma sa provina din mai multe zacaminte offshore din Marea Caspica si va putea fi livrat in Nabucco prin reteaua actuala de conducte din zona, care face legatura cu zona estica a Azerbaijanului, anunta NewsIn.

Un element cheie in acest proiect ar putea fi zacamantul azer Shah Deniz, dezvoltat de gigantul petrolier BP, care ar trebui deja sa fie activ inainte de inceperea exporturilor de gaz turkmen, potrivit sursei.

In ianuarie, presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, declara ca tara sa este interesata de numeroase proiecte din domeniul livrarii de resurse energetice, inclusiv de Nabucco. In prezent, turkmenii vand aproape tot gazul lor Rusiei si Chinei.

Potrivit unui studiu al BP, Turkmenistanul are rezerve dovedite de 7.940 miliarde de metri cubi de gaz, fiind pe locul patru in lume, dupa Rusia, Iran si Qatar.

Nabucco, proiect lansat in 2002, are un cost estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale, a doua provocare fiind gasirea de furnizori pentru alimentarea gazoductului.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru a atinge capacitatea anuala de 31 de miliarde de metri cubi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri