Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, in caz contrar fiind expusa sanctiunilor, a declarat presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, scrie presa elena, transmite NewsIn.
Atena are pana pe 16 martie pentru a-i convinge pe ministrii tarilor din Uniunea Europeana si pe reprezentantii Comisiei Europene ca proiectul sau de reducere a deficitului bugetar cu patru puncte procentuale in acest an, de la 12,7% din PIB la 8,7% din PIB, va fi suficient pentru reechilibrarea finantelor publice.

"Grecia trebuie sa-si intensifice eforturile si sa ia masuri noi pentru reducerea deficitului public", a spus Juncker pentru ziarul grec Eleftherotypia. "Daca Grecia nu ne convinge, ar putea face obiectul unor sanctiuni. Autoritatile elene trebuie sa inteleaga ca contribuabilii germani, belgieni sau luxemburghezi nu sunt pregatiti sa remedieze greselile politicii fiscale elene", a mai spus Juncker, care a adaugat ca ministrii de finante din zona euro sunt de parere ca autoritatile din Grecia trebuie sa faca si alte eforturi.

Juncker, care este si premierul Luxemburgului, a mai spus ca ministrii de finante din Eurogroup au studiat modalitati de sustinere a Greciei.

"Luxemburgul ar putea de asemenea sa sprijine Grecia in plan bilateral, daca Atena va cere acest lucru. Trebuie insa mai intai sa ne convinga ca masurile sunt serioase si ferme. Guvernul elen trebuie sa se concentreze asupra unor noi masuri de reducere a cheltuielilor si asupra unor mijloace de crestere a veniturilor", a mai spus Juncker.

Germania a dezmintit deja de mai multe ori ca tarile din zona euro ar urma sa acorde un ajutor financiar Greciei, mai ales dupa ce publicatia Der Spiegel a scris ca acestea ar putea injecta "intre 20 si 25 miliarde euro" pentru a ajuta Atena sa depaseasca criza bugetara, contributia Germaniei urmand sa fie de cel mult 5 miliarde euro.

Sondaj: Cei mai multi greci sustin planul de austeritate al guvernului

Majoritatea grecilor sustin planul de austeritate adoptat de guvernul socialist, destinat sa reduca datoria uriasa a tarii si sa calmeze pietele internationale, arata un sondaj citat de AFP.

Chiar daca masurile de economii bugetare decise de guvern au declansat manifestatii si greve, circa 52% dintre persoanele chestionate considera ca politica economica actuala este eficienta.

In schimb, 42,3% dintre cetatenii Greciei se opun masurilor de austeritate decise de guvern, potrivit sondajului, realizat pe un esantion de 1.600 de persoane de catre institutul Tothepoint.

Peste 30.000 de greci au manifestat miercuri pe strazile marilor orase ale tarii impotriva masurilor de austeritate, iar o greva generala a paralizat Grecia timp de o zi.

Grecia se confrunta cu cea mai grava criza bugetara din ultimele decenii, dupa ce deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 12,7% din produsul intern brut (PIB). Problemele Greciei, tara membra a zonei euro, afecteaza insa si moneda unica, care s-a depreciat pana la cotatii minime ale ultimelor noua luni in fata dolarului.

Olli Rehn merge la Atena pentru a face bilantul masurilor

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, va merge luni in Grecia pentru a face bilantul eforturilor depuse de guvernul de la Atena in vederea rezolvarii crizei generate de deficitul bugetar foarte mare, scrie Boursorama.

Rehn ii va intalni pe premierul adjunct, Theodorus Pangalos, pe ministrul de Finante, George Papaconstantinou, si pe guvernatorul bancii centrale elene, George Provopoulos, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.

Vizita se inscrie in cadrul negocierilor internationale aflate in derulare in ce priveste criza elena, care a afectat pietele europene si a diminuat increderea in moneda unica. Ulterior, premierul grec George Papandreou se va intalni pe 5 martie cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin si va merge la Washington, la invitatia presedintelui american Barack Obama, pe 9 martie.
Vineri, patru parlamentari germani, citati de Bloomberg, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au declarat ca Germania analizeaza posibilitatea de a cumpara obligatiuni emise de Grecia prin intermediul bancii KfW, detinuta de stat. Astfel, KfW ar pregati masuri in cadrul unui plan european de a acorda Greciei ajutoare de 25 miliarde euro, iar in cazul in care va cumpara obligatiuni grecesti, KfW ar urma sa primeasca garantii de la statul german.

Tot vineri, Wall Street Journal a relatat ca mai multi gestionari de mari fonduri de investitii americane, printre care si miliardarul George Soros, au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile. Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro.

Grecia are nevoie sa imprumute 53 miliarde euro in acest an, din care a reusit deja sa obtina 13 miliarde. In plus, in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia, ceea ce inseamna ca statul elen trebuie sa reuseasca sa refinanteze din piete aceasta suma pana atunci.

Vezi ce spune George Soros despre criza din Grecia


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri