Sectorul financiar-bancar a suportat anul trecut cele mai multe reduceri de calificative din partea companiei de evaluare financiara Fitch, potrivit studiului „Global Corporate Rating Transition” publicat de agentie.

Astfel, in 2009, Fitch a operat 356 de inrautatiri ale calificativelor pentru sectorul financiar bancar, in timp ce imbunatatirea ratingurilor a avut loc doar in 48 de cazuri, scrie NewsIn.

In industrie au avut loc 235 de coborari ale ratingurilor si numai 67 de modificari in crestere ale acestora. Totodata, in asigurari, Fitch a recurs la 74 de diminuari de ratinguri si nu a facut nicio actiune de imbunatatire.

Proportia institutiilor financiare asupra carora au fost operate reduceri de ratinguri a ajuns la 33% in 2009, de la 22% in 2008. In cazul companiilor industriale, proportia a urcat la 20% in 2009 de la 18% in 2008.

Dupa regiune, cele mai multe inrautatiri ale ratingurilor au avut loc la nivelul companiilor din America de Nord (350), urmate de cele din Europa (223). In ce priveste imbunatatirile calificativelor in SUA Fitch a luat 46 de asemenea masuri, fata de numai 39 in Europa.

Scaderea ratingurilor a afectat un procent record de 26,7% din corporatiile internationale in 2009, cea mai mare parte a acestora avand loc in prima jumatate a anului trecut.

"Impactul recesiunii asupra calitatii creditelor corporative a fost sever cu precadere in primele sase luni din 2009, cand au fost inregistrate 80% din actiunile de inrautatire a ratingurilor", a subliniat directorului de cercetare al pietei creditului din cadrul Fitch, Charlotte Needham, citata in comunicat.

Ca urmare a crizei economice, companiile cu rating de la Fitch care au inregistrat probleme cu rambursarea imprumuturilor sau care au ajuns chiar in faliment a crescut la 73 in 2009 de la 37 in 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri