China a solicitat vineri Statelor Unite ale Americii sa nu "politizeze" problema cursului de schimb al monedei chineze, yuanul, pentru a nu "complica" si mai mult situatia, potrivit lui He Ning, responsabil chinez al comertului insarcinat de relatiile cu SUA, scrie AFP.
Reactia inaltului responsabil chinez vine ca raspuns al actiunii derulate mai multi senatori americani care s-au mobilizat in scopul declararii Chinei drept un stat care manipuleaza cursul de schimb, informeaza NewsIn.

"Trebuie facut tot ce este posibil pentru a evita politizarea problemei si trecerea subiectului in zona emotiilor. Daca factori politici sunt adaugati, acestia vor complica situatia in ansamblu si vor afecta negocierile si dialogul, ceea ce nu este de dorit", a spus oficialul chinez.

Mai multi senatori americani au depus marti un proiect de lege pentru a sanctiona manipularea cursului valutar, un text care vizeaza implicit China, acuzata de Washington ca si-a subevaluat moneda nationala, pentru a-si stimula exporturile. La randul sau, presedintele american Barack Obama a solicitat Chinei sa "evolueze catre un curs conform pietei", in cadrul "eforturilor mondiale de echilibrare a situatiei".

Criticile impotriva valorii yuanului s-au multiplicat in ultima vreme, atat din partea SUA, cat si din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI). Partenerii comerciali ai Chinei estimeaza ca nivelul monedei chineze favorizeaza exporturile tarii asiatice, ceea ce a dus la caderea Germaniei de pe locul de prim exportator mondial.

Premierul chinezWen Jiabao a respins ferm criticile si a precizat ca acest tip de practici nu este in interesul unui reforme a regimului cursului de schimb.

Miercuri, directorul general al FMI), Dominique Strauss-Kahn, declara ca yuanul chinezesc este "foarte subevaluat". "Este inevitabil ca, in unele cazuri, ratele de schimb din unele tari sa se aprecieze", pentru a lupta impotriva actualelor dezechilibre ale economiei mondiale, aspunea Strauss-Kahn in cadrul unei interventii in fata Parlamentului European.

Seful FMI sustinea ca yuanul trebuie sa se aprecieze, iar acest lucru va duce la o crestere economica a Chinei "bazata mai mult pe cresterea interna si pe consum" si mai putin pe exporturile de produse ieftine.

China a adoptat incepand de la jumatatea lui 2008 un curs al yuanului fixat de facto la dolar, pentru a-i proteja pe exportatori de criza creditelor. Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state critica de mult timp aceasta politica a cursului de schimb adoptata de China, considerand ca yuanul este subevaluat, ceea ce stimuleaza exporturile chineze, dar penalizeaza exporturile altor tari catre China.

Diferendul s-ar putea transforma intr-un adevarat conflict dupa 15 aprilie, cand Trezoreria SUA va publica raportul sau semestrial, in care guvernul chinez ar putea fi acuzat in mod oficial de manipulare a cursului de schimb.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri