Gazoductul Nabucco ar putea reduce incepand din 2018 dependenta energetica a UE fata de Rusia, dar este mai degraba "o mareata viziune de viitor" decat o prioritate imediata pentru Comisia Europeana, a declarat comisarul european pentru energie Günther Oettinger.
"Nabucco ar trebui sa primeasca unda verde definitiva inainte de sfarsitul anului 2010 (...), dar nu va reglementa problema energetica a Europei decat dupa cativa ani", a declarat comisarul pentru energie Günther Oettinger intr-un interviu acordat pentru Le Figaro, citat de NewsIn.

"Este o viziune mareata. Dar este si o provocare enorma, pentru ca trebuie sa-i puna de acord pe toti cei 15 sau 20 de parteneri ai proiectului", a adaugat oficialul european.

Bruxelles-ul a deblocat deja 200 de milioane de euro pentru acest proiect al carui deviz initial este estimat la 8 miliarde de euro.

Gazoductul, care va aproviziona tarile aflate la est de Caspica si va ocoli Rusia pe la sud, a obtinut binecuvantarea Turciei, scrie Le Figaro.

Comisarul conteaza pe o conferinta internationala - care ar putea avea loc in iulie, la Ankara - pentru a fi indepartate ultimele obstacole. Conferinta va reuni tarile furnizoare, tarile de tranzit, bancile si companiile implicate in construirea gazoductului - OMV din Austria, RWE din Germania, MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria si BOTAS din Turcia.

"Raman de depasit numeroase probleme, dar sansele de reusita sunt in prezent de peste 60%", estimeaza Günther Oettinger. Nabucco ar trebui sa transporte gaz extras din campurile caspice din Azerbaidjan si Turkmenistan catre Balcani si apoi catre Austria. Conducta are o lungime proiectata de 3.300 de kilometri.

Comisarul spune ca si Irakul este un posibil furnizor pe viitor, dar se fereste sa mentioneze Iranul, noteaza Le Figaro.

Deocamdata, Comisia se concentreaza asupra altor proiecte de gazoducte, toate depinzand de Rusia. Prioritar este gazoductul baltic Nord Stream, care ar urma sa fie terminat in doi ani, potrivit lui Günther Oettinger. Cel de-al doilea este reconditionarea gazoductului central care, din timpul perioadei sovietice, leaga Rusia de Austria, prin Ucraina.

Lucrarea ar trebui sa se incheie in 2013. Urmeaza apoi South Stream, proiect caruia "Europa nu are niciun motiv sa se impotriveasca", dupa cum spune comisarul german. Nord Stream si South Stream sunt promovate de monopolul rus Gazprom. La aceste proiecte s-au asociat si mai mari companii europene in domeniu, precum EDF (Franta), GDF-Suez, E.ON din Germania sau ENI din Italia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri