Polonezii i-au adus ieri un omagiu presedintelui Lech Kaczynski, care si-a pierdut viata intr-un accident aviatic in vestul Rusiei si ale carui ramasite au fost aduse la Varsovia, unde au fost primite cu onoruri militare, relateaza agentia germana DPA.
Zeci de mii de persoane s-au strans de-a lungul drumului pe care a fost transportat presedintele de la aeroportul din Varsovia pana la palatul prezidential, din centrul istoric al capitalei. Acestia au aruncat cu flori peste dricul in care se afla cosciugul presedintelui, in timp ce bisericile din oras au tras clopotele.

Premierul polonez Donald Tusk, presedintele interimar Bronislaw Komorowski si presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek au intampinat cosciugul la aeroport, scrie NewsIn.

Jaroslaw, presedintele partidului de opozitie Lege si Justitie (PiS), a identificat cadavrul presedintelui sambata, dupa ce a depus flori si a ingenuncheat la locul unde s-a prabusit avionul, in apropiere de Smolensk, in vestul Rusiei.

Premierul rus Vladimir Putin a escortat sicriul la imbarcarea in avionul care l-a dus la Varsovia. Putin a tinut in mana trandafiri rosii, in timp ce orchestra a interpretat imnurile rus si polonez. Cosciugul a fost acoperit cu drapelul polonez, alb cu rosu, si a fost purtat pe umeri de soldati rusi la bordul avionului.

La sosirea la Varsovia, soldati polonezi au purtat pe umeri sicriul. Anterior, autobuzele, tramvaiele si masinile s-au oprit in principala intersectie din Varsovia pentru a tine doua minute de reculegere. Multi pasageri au coborat din masini pentru a-i aduce un omagiu in picioare fostului presedinte.

Multe persoane, inclusiv gardieni de la metrou, au plans cand au auzit sirenele sunand in onoarea sefului statului, care si-a pierdut viata alaturi de alte 95 de persoane in accidentul aviatic.

Mii de lumanari si de flori au fost depuse in centrul Varsoviei, iar la multe balcoane a fluturat steagul polonez, cu o panglica neagra.
Presedintele interimar Bronislaw Komorowski a decretat o saptamana de doliu dupa accidentul in care au murit numerosi politicieni si elita militara a tarii.

Polonezii erau vizibil tulburati in timp ce se indreptau spre palatul prezidential unde se afla o mare de lalele, trandafiri si lumanari.

In timpul vietii, presedintele Lech Kaczynski a pus accent pe valorile familiei si pe politicile de dreapta, ceea ce a atras in general electoratul in varsta, conservator. Insa faptul ca a interzis marsurile homosexualilor in timp ce era primar al Varsoviei, precum si o serie de declaratii controversate au generat critici vehemente la adresa sa.

Insa moartea sa tragica a unit polonezii care, tineri si batrani, au stat in picioare, in tacere, in fata intrarii in palat.

"Nu exista diviziuni intre stanga si dreapta", a declarat Komorwski intr-un discurs sambata noaptea. "Diferentele de opinie, de credinta, nu au nicio importanta astazi", a subliniat el.

Premierul Tusk, ministrul de externe Radoslaw Sikorski si ministrul apararii Bogdan Klich au fost printre oficialii care au stat in tacere, in fata Parlamentului, in timpul momentului de reculegere.

In bisericile din tara au avut loc slujbe, liderii religiosi aducandu-le un omagiu lui Kaczynski, sotiei sale Maria si altor oficiali care au murit alaturi de ei. "Au murit servind Polonia, au murit servind memoria poloneza, loialitatea si dragostea poloneza", a declarat arhiepiscopul Gdanskului, Slawoj Leszek Glodz, in timpul unei slujbe de sambata.

Moartea tragica a presedintelui a declansat un al de simpatie in Europa. Papa Benedict al XVI-lea a declarat in timpul rugaciunilor de duminica, de la castel Gandolfo, ca plange moartea lui Kaczynski alaturi de "iubitul popor polonez".

Drapelele din cartierul european de la Bruxelles au fost coborate in berna.

Sambata dimineata, avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, un Tu-154, s-a prabusit la aterizare langa orasul Pesorsk, regiunea Smolensk, in conditii de ceata deasa.

Delegatia poloneza se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, cand mii de ofiteri polonezi au fost executati de armata sovietica.

Anchetatorii rusi au exclus o problema tehnica la avion. Aparatul Tu-154, de fabricatie sovietica, era in stare perfecta, potrivit Interfax. Insa analizarea cutiilor negre a aratat ca pilotul a facut mai multe tentative de a ateriza la Smolensk, in pofida conditiilor meteorologice nefavorabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri