Guvernatorul bancii centrale din Cehia, Zdenek Tuma, care a condus politica monetara a tarii la intrarea in Uniunea Europeana si in perioada crizei financiare, isi va da demisia in 30 iunie, cu aproape opt luni inainte de incheierea mandatului, potrivit Bloomberg.
Al doilea mandat de sase ani al lui Tuma se incheie in 12 februarie 2011, insa guvernatorul vrea sa limiteze perioada de "incertitudine", in conditiile in care mandatul a trei membri ai boardului institutiei expira la acelasi moment, a precizat un comunicat al Bancii Nationale a Cehiei.

Zdenek Tuma, in varsta de 49 de ani, si-a facut studiile in Anglia, Olanda si Statele Unite si este apreciat pentru ca a reactionat rapid la criza financiara mondiala, insistand pentru scaderea dobanzii cheie mai repede decat in cazul altor state, potrivit NewsIn.

Astfel, banca centrala ceha a redus rapid dobanda cheie, folosita la operatiunile repo la doua saptamani, pana la un nivel minim istoric de 1% (egal cu cel practicat de Banca Centrala Europeana), de la 3,75% in august 2008.

Succesorul lui Tuma la conducerea bancii centrale va fi numit de presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut ca un eurosceptic inversunat si care s-a opus intrarii prea rapide a tarii in zona euro. Urmatorul guvernator va fi al treilea de dupa caderea comunismului.

Tuma a declarat intr-o conferinta de presa ca decizia sa de a demisiona mai devreme nu trebuie considerata o miscare "dramatica".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri