Goldman Sachs Principal Investment Area conduce clasamentul fondurilor de private equity, cu un capital ridicat in ultimii cinci ani de 54,6 milarde de dolari, potrivit revistei Private Equity International.
Goldman Sachs a ocupat a doua pozitie in ierarhia PEI 300 de anul trecut.

Revista PE International a intocmit topul celor mai mari fonduri de investitii cu capital de risc ridicat (private equity) exclusiv in functie de capitalul aflat la dispozitie in ultimii cinci ani.

Fondul american de investitii Carlyle, cu sediul in Washington, se afla pe al doilea loc in clasament, cu un capital de 47,8 miliarde de dolari ridicat in ultimii cinci ani.

Locul trei este ocupat de gigantul Kohlberg Kravis Roberts (KKR) - 47 miliarde de dolari, fiind urmat de un alt fond american de investitii - TPG (Texas Pacific Group), cu un capital de investitii de 45,1 miliarde de dolari.

KKR, prescurtare de la Kohlberg Kravis Roberts & Co., s-a dezvoltat pe fondul exploziei de achizitii pe datorie ce a caracterizat anii 1980. Firma a realizat prima sa achizitie pe datorie de peste un miliard de dolari in 1984, fiind implicata in zeci de astfel de tranzactii inainte de preluarea grupului RJR Nabisco, care in acea perioada a fost cea mai mare preluare a unei firme comerciale, aceasta operatiune fiind imortalizata in best-sellerul "Barbarii in fata portilor".

Top 5 fonduri de private equity este completat de Apollo Global Management, cu sediul central in New York, cu un capital de investitii de 34,7 miliarde de dolari.

Fondul de investitii CVC Capital Partners este cel mai bine plasat jucator din private equity din afara Statelor Unite. Cu sediul central in Londra, CVC Capital Partners, locul 6 in clasamentul general, a ridicat in ultimii cinci ani un capital de investitii in valoare de 34,2 miliarde de dolari.

CVC Capital Partners a realizat in 2009 cea mai mare tranzactie private equity incheiata vreodata in Europa Centrala si de Est prin achizitia tuturor operatiunilor din Europa Centrala a grupului Anheuser-Busch InBev, pentru o valoare globala de aproximativ 2,23 mld. dolari si drepturi suplimentare privind plata unei sume conditionate de rentabilitatea investitiei initiale a CVC.

Reprezentantii fondului de investitii CVC Capital Partners, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de private equity la nivel mondial, au declarat recent ca iau in considerare noi oportunitati de investitii in regiune, dar si in Romania.

Topul celor mai mari 50 fonduri de private equity din lume mai include alti doi jucatori din private equity care au investitii pe piata romaneasca: Advent International (locul 12) si fondul de investitii 3i (locul 35).

Advent International a investit in ultimii trei ani in mai multe companii de pe piata romaneasca, printre care Düfa Deutek, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice, Ceramica Iasi, producator de blocuri ceramice si tigle, si Ozone Laboratories SRL.

Fondul de investitii american Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed, a preluat anul trecut portofoliul de produse al Ozone.

In Romania, Advent mai detine producatorul de vopsele Dufa Deutek si pe cel de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi, dar si o participatia majoritara la Centrul Medical Unirea, biroul local al fondului de private equity fiind condus de Emma Popa-Radu.

Fondul de investitii britanic 3i este prezent pe piata romaneasca prin 3TS Capital Partners, care detine 11,7% din actiunile producatorului local de software Gecad Technologies, o participatie la firma de salubrizare Romprest Bucuresti si un pachet minoritar la publisherul online InternetCorp.

Click aici pentru a citi complet Top 50 fonduri de private equity.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri