Comisia Europeana va discuta si adopta detaliile planului de creare a unui mecanism european de stabilizare, ce ar urma sa asigure stabilitatea financiara, pe fondul crizei elene, a declarat un purtator de cuvant al CE, citat de Financial Times.
Executivul european "lucreaza astazi (sambata - n.red.) la propunerea pe care o va face Consiliului (european - n.red.) pentru mecanismul european de stabilitate, care va pastra stabilitatea financiara in Europa", a spus purtatorul de cuvant, arata NewsIn.

Cei 27 de membri ai CE se vor intalni la Bruxelles duminica, la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei), pentru a "discuta si adopta propunerea", inainte de un summit de urgenta al ministrilor de finante din UE, in conditiile in care blocul incearca sa calmeze pietele, inainte ca acestea sa se redeschida, luni.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy (foto) au dat asigurari ca "unitatea de interventie" care vizeaza mentinerea stabilitatii pe piete in cele 16 state din zona euro va fi gata pana luni dimineata, relateaza The Guardian.
Anterior, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a subliniat ca noul mecanism "va fi realizat tinand cont de posibilitatile financiare existente in bugetul comunitar", potrivit Financial Times.

Insa diplomatii asteapta cu nerabdare sa afle detalii ale planului, tarile din afara zonei euro, in special Romania, intrebandu-se de impactul pe termen lung pe care il va avea fondul asupra partii lor de finantare UE.

Desi ajutoarele financiare sunt interzise prin tratatele de aderare la UE, CE intentioneaza sa foloseasca prerogativele in "situatii exceptionale", care au permis anterior ajutarea unor state precum Ungaria, Letonia sau Romania.

Crearea acestui mecanism, care va avea la dispozitie 70 de miliarde de euro pentru a apara euro de noi speculatii de pe piete, intervine dupa ce moneda europeana s-a depreciat, pe fondul temerilor ca state precum Spania sau Portugalia ar putea suferi probleme similare Greciei.

"Euro este un element esential al Europei. Nu il putem lasa speculatorilor. Nu vom lasa pe altii sa strice ceea ce au creat generatii", a subliniat Sarkozy.

"Vorbim despre un atac global vizand euro, iar Zona euro trebuie sa reactioneze unitar", a subliniat si Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri