Euro a scazut astazi la cel mai mic nivel din ultimii patru ani fata de dolar, pe fondul temerilor ca masurile europene de reducere a deficitelor fiscale vor submina refacerea economica a celor 16 tari care folosesc moneda europeana, relateaza Bloomberg.
Moneda europeana a scazut pentru a treia zi consecutiv fata de yen, inainte de reuniunea de luni, de la Bruxelles, a ministrilor de finante din Zona euro si dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a cerut o revizuire a politicii.

In plus, lira sterlina a atins cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani, dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca noul guvern a descoperit niste decizii de cheltuieili "foarte proaste" luate de administratiqa precedenta, iar un raport a aratat ca pretul locuintelor din Londra a scazut, pentru prima data anul acesta.

"Pe termen scurt, nu exista niciun motiv pentru a crede ca euro isi va opri aici declinul", a spus Sean Callow, analist la Westpac Banking Corp. din Sydney. "Cresterea economica va fi extrem de mica mult timp", a explicat el.

Moneda europeana a fost cotata la 1,2234 dolari in jurul orei 2.30 GMT (5.30 ora Romaniei) la Tokyo, cel mai scazut nivel din 18 aprilie 2006. In jurul orei 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei), a urcat usor pana la 1,2280, dar a ramas mult sub nivelul de vineri seara (1,2365).

Euro a scazut si fata de moneda japoneza, la 113,06 yeni, fata de 114,32 yeni vineri, la 21.00 GMT (00.00 ora Romaniei).

Moneda europeana a scazut si la 1,3991 franci, cel mai slab curs de la introducerea sa, in 1999, dupa care a urcat la 1,4007.

Bursele asiatice au scazut, ingrijorate de degringolada si de panica ce a marcat pietele financiare europene la sfarsitul saptamanii. Cea mai importanta dintre ele, Tokyo, a pierdut 2,17% la inchidere, in timp ce Sydney a termina in scadere cu 3,08%.

In jurul orei 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei), Shanghai pierduse 3.78%, Hong Kong 2,48%, Taipei 2,23%, iar Bombay 2,24%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri