Premierul R. Moldova, Vlad Filat, a declarat ca nu exclude posibilitatea de a urma o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii, masura ce ar putea fi suspectata de o anumita incarcatura electorala, in conditiile in care in toamna cetatenii moldoveni ar putea fi chemati la urne.
"Nu este exclus sa urmeze o majorare pensiilor spre sfarsitul verii", a declarat premierul Vlad Filat, care a fost rugat sa precizeze daca in perioada urmatoare este planificata majorarea pensiilor in R. Moldova.

Anterior, Filat declarase ca din datele pe care le detine, este convins ca, spre sfarsitul verii, R. Moldova va avea o situatie care sa permita guvernului sa vina "cu actiuni concrete in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de trai nu doar pentru pensionari, ci pentru toti cei - foarte multi, din pacate - care au venituri reduse in Republica Moldova".

"Fac aceste afirmatii bazandu-ma pe faptul ca la capitolul acumulari la buget, bunaoara, comparativ cu ceea ce ne-am propus pentru 2010, avem majorari cu circa 25%. Din pacate, urmare a Memorandumului incheiat cu FMI, nu toate din ele va fi posibil de utilizat pentru proiecte si plati sociale", a adaugat Filat, informeaza NewsIn.

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova ar putea avea loc in noiembrie, in cazul in care va fi organizat un referendum consitutional in septembrie, in urma caruia populatia ar alege ca presedintele trebuie sa fie ales de popor, prin vot direct, si nu in Parlament, cum a fost pana acum. Concomitent ar putea fi convocate si alegeri parlamentare, legislativul moldovean urmand sa fie dizolvat, conform Constitutiei, pentru ca nu a reusit sa aleaga un sef al statului.

Si fosta guvernare comunista a decis sa majoreze pensiile cu 20% cu doar cinci zile inainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, in perioada de agravare a crizei economice mondiale.

Potrivit statistica.md, in Rep. Moldova existau 455.300 de pensionari in 2008, dintre care 322.900 femei si 132.400 barbati. Valoarea medie a pensiei lunare in 2009 a fost de 646,4 lei moldovenesti (aproximativ 50,61 dolari la cursul actual) si in 2008 - 548,3 lei (42,93 dolari).

In martie 2009, Moldova se afla pe locul opt in randul tarilor din CSI (Comunitatea Statelor Independente) si Tarile Baltice dupa marimea pensiilor minime. Cele mai mari pensii minime erau in Estonia ($170), Letonia ($136) si Kazahstan ($101). Inaintea Moldovei se pozitionau Azerbaidjan - $93,2, Lituania - $92, Ucraina - $70, Belarus - $67 si Rusia - $50,66. In coada clasamentuluui se aflau Uzbekistan - $40, Georgia - $33, Armenia - $26,2, Tadjikistan - $16 si Kirgizstan - $13.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri