Mai multe companii siderurgice, printre care ArcelorMittal si Voestalpine au fost amendate miercuri de Comisia Europeana pentru implicarea in intelegeri de tip cartel, prin stabilirea preturilor pentru un anumit tip de otel folosit in constructii.
Comisia Europeana (CE) a amendat 17 companii din domeniul siderurgiei, printre care ArcelorMittal, Voestalpine si o divizie a Severstal, cu un total de 518,5 milioane de euro pentru stabilirea, in regim de cartel, a preturilor la un anumit tip de otel folosit in constructii, scre NewsIn.

ArceloMittal a primit cea mai mare amenda, de 276,5 milioane de euro, pentru incalcarea legislatiei europene anti-trust. Voestalpine, cel mai mare producator de otel din Austria, a fost amendat cu 22 de milioane de euro, in timp ce italienii de la Redaelli Tecna, divizie a companiei ruse Severstal, au fost amendati cu 6,3 milioane de euro.

"Este incredibil cum un numar atat de mare de companii au abuzat de aproape intreaga piata a constructiilor din Europa pentru o perioada atat de lunga si in cazul unui produs atat de important", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenta. "Este ca si cum ar fi actionat intr-o economie planificata", a adaugat Almunia.

Companiile siderurgice din Europa, aflate in plina refacere dupa cea mai grava criza a ultimilor 60 de ani, se confrunta cu o incetinire a cresterii numarului comenzilor din partea industriei constructiilor si a industriei auto, dar si a statelor, pe fondul crizei deficitelor.

Companiile incearca sa ridice preturile si din cauza scumpirii materiilor prime, dupa prabusirea sistemului vechi de patru decenii care asigura, an de an, preturi fixe la minereul de fier.

Voestalpine a anuntat deja ca va contesta decizia CE, adaugand ca "nu a fost implicata niciodata in cartelul otelului".
Jean Lasar, purtator de cuvant in cadrul ArcelorMittal, a declarat ca grupul va "analiza decizia in detaliu si va raspunde in intervalul de timp necesar".

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Grupul Voestalpine este reprezentat de 360 de intreprinderi de productie si distributie in peste 60 de tari. Grupul Voestalpine este impartit in cinci divizii: Otel, Oteluri speciale, Sisteme feroviare, Profile si Auto. Producatorul austriac de otel Voestalpine va finaliza in iunie 2011 constructia unei fabrici de prelucrare a otelului de la Giurgiu, valoarea totala a investitiei fiind circa 19 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri