Ibericii au castigat pentru prima data in istorie Campionatul Mondial.
Echipa natioanala a Spaniei a trecut, duminica seara, la Johannesburg, de Olanda, scor 1-0, in finala Campionatului Mondial, si a reusit astfel sa castige pentru prima data in istorie titlul mondial. Unicul gol al intlnirii a fost marcat de Andres Iniesta, in minutul 117.

Spania. PIB-ul tarii iberice a scazut in primul trimestru al anului cu 1,3% in ritm anual, iar Fondul Monetar International a anuntat o scadere a PIB-ului Spaniei estimata la 0,4% pentru anul in curs si o crestere de doar 0,6% in 2011.

Desi multi dintre analisti sunt sceptici cu privire la posibila crestere a PIB-ului pe seama evolutiei din Campionatul Mondial de Fotbal, Adidas a anuntat vanzarea a un milion de tricouri oficiale ale echipei nationale. Peste 13.000 de steaguri ale Spaniei au fost vandute zilnic pe timpul desfasurarii Campionatului Mondial.

In economie la fel ca si in fotbal, Spania a trecut prin transformari importante in ultimii zece ani. Prin dublarea Produsului Intern Brut si cresterea rapida a populatiei, economia Spaniei a reusit sa depaseasca cateva recorduri, inclusiv un avans al profitabilitatii sectorului bancar, cel mai bun sistem de trenuri de inalta viteza si o politica fiscala robusta.

Potrivit Goldman Sachs, perspectiva economica este la fel de promitatoare precum echipa de fotbal a Spaniei, iar guvernantii sunt nerabdatori sa introduca reforme structurale.

Dupa colapsul din piata imobiliara, economia Spaniei a intrat intr-o lunga recesiune care a generat un avans al numarului de someri si o crestere impresionanta a deficitului public. Guvernul nu a reusit sa intelega adancimea crizei si a emis un pachet de masuri anti-criza care au ocolit problemele fundamentale.

Dupa o nou semnal in luna februarie, guvernul a prezentat un plan de reforme pentru piata muncii, insa, dupa ce pietele au revenit, Spania nu a reusit sa tina pasul cu aceste reveniri.

Selectionata Spaniei este una dintre favoritele la castigarea titlului, avand unul dintre cele mai valoroase loturi la CM din Africa de Sud. Echipa ocupa locul doi in clasamentul FIFA, in timp ce in clasamentul Goldman Sachs dupa PIB ocupa pozitia 12.

Olanda. Olanda este una din economiile Europei care a fost afectata de criza financiara. Sectorul sau financiar, unul dintre cele mai mari din Europa, a avut o expunere foarte mare la criza. Economia a inregistrat patru trimestre consecutive de contractie intre 2008 si 2009, in timp ce cererea locala s-a contractat in timpul celui de-al treilea trimestru din 2008 din cauza scaderii investitiilor si stagnarii consumului.

Sentimentul de revenire este dat de datele sectorul industrial, cu un usor reviriment al cererilor la producator.

Olanda este una dintre favoritele pentru castigarea Cupei Mondiale de Fotbal, ocupand pozitia a patra in clasamentul FIFA si locul 21 in clasamentul dupa Produsul Intern Brut.

Potrivit guvernului olandez, in 2009 tara lalelelor a avut o crestere economica de 2,1% si pentru acest an se asteapta la un avans de 2,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri