O delegatie condusa de ministrul agriculturii pleaca luni la Moscova pentru a incerca sa rezolve diferendul aparut in legatura cu exportul vinurilor moldovenesti, insa si alte piete, inclusiv cea chineza, devin atractive pentru Chisinau, a declarat ministrul de externe Iurie Leanca.
"Noi mizam pe mentinerea pietelor existente, dar si pe identificarea si valorificarea unora noi", a declarat Iurie Leanca intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, mentionand in context ca piata chineza nu poate fi ignorata. Premierul Vlad Filat are in pregatire, de altfel, o vizita la Beijing, in septembrie, a spus ministrul.

Leanca a mentionat, in context, ca Romania este o piata foarte importanta pentru produsele agricole moldovenesti. In plus, vinurile moldovenesti incep sa fie tot mai apreciate si pe piata poloneza.

Seful diplomatiei de la Chisinau este insa "destul de increzator" ca R. Moldova va reusi sa depaseasca noul diferend cu Moscova legat de vinuri. "Luni, urmare a dispozitiei premierului, o delegatie in frunte cu ministrul agriculturii se va deplasa la Moscova, vor avea intalniri cu factorii de decizie de la Moscova, care sper ca ne vor permite sa eliminam foarte repede problemele care au aparut, neintelegeri, pentru ca noi suntem convinsi ca sunt neintelegeri. Am vorbit si eu, si colegii mei cu specialisti, cu experti, si consideram ca sunt niste neintelegeri, astfel incat sper sa le depasim si sa reluam exportul vinurilor moldovenesti", a declarat ministrul de externe al R. Moldova.

El a spus ca a avut o intalnire cu ambasadorul rus la Chisinau, cu care a discutat despre blocarea transporturilor de vin moldovenesc pe piata rusa. "Am fost bucuros sa constat ca reactia Moscovei a fost una foarte prompta" in ceea ce priveste disponibilitatea de a rezolva aceasta problema, a completat ministrul.

In ultimul timp, Rusia a respins in mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul ca sunt necorespunzatoare calitativ. Vinurile moldovenesti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat marti, intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, seful serviciilor sanitare ruse citat de RIA Novosti.

"Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Oniscenko. "Nu ar trebui consumat, nici in Rusia, nici in alta parte", a adaugat el, precizand ca au fost descoperite ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc, in perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.

Presa rusa a comentat insa ca inasprirea controalelor ruse asupra vinurilor moldovenesti reprezinta un avertisment la adresa coalitiei de guvernare de la Chisinau, prooccidentala. Blocarea vinurilor a intervenit cu precadere dupa ce presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat de mediile ruse proroman si un apropiat al presedintelui Traian Basescu, a emis un decret ce a provocat iritare la Moscova, declarand 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice.

Ministrul Iurie Leanca, membru al PLDM, partidul premierului Vlad Filat, a criticat voalat decretul presedintelui liberal Mihai Ghimpu, sugerand ca "nu prin astfel de instrumente urmeaza sa abordam istoria", ci trebuie tinut cont de interesul national.

Intrebat daca se indreapta Chisinaul spre un nou blocaj in relatiile bilaterale si comerciale cu Rusia, Leanca a subliniat ca mesajul guvernului de la Chisinau a fost, in aceasta perioada, ca doreste "o relatie pragmatica, o relatie de neantagonizare a partenerilor importanti, Rusia ramanand un partener important politic, economic, comercial. Bineinteles ca nu in detrimentul istoriei si adevarului, dar nu prin astfel de instrumente urmeaza sa abordam istoria si urmeaza sa abordam perspectivele sau situatia reala", a punctat ministrul moldovean.

"Noi trebuie sa pornim de la interesul national, dupa cum spuneam, interesul national consta in aceasta relatie pragmatica, bazata pe interes reciproc, bazata pe promovarea relatiilor comerciale, economice, care corespund necesitatilor noastre", a adaugat seful diplomatiei de la Chisinau.

Rusia, care anterior importa 80% din vinul produs in Republica Moldova, a impus un embargo asupra acestui produs in martie 2006. Interdictia de import a dat o lovitura grea fostei republici sovietice, multi producatori de vinuri ajungand in pragul falimentului. Potrivit Moscovei, aceasta masura a fost luata dupa ce testele au aratat prezenta pesticidelor si metalelor grele in vinurile moldovenesti.

In 2007, Rusia a reluat importurile de vin, carne, fructe, tutun si seminte de floarea.soarelui din Republica Moldova, dupa o rezolvare a unora din "problemele de calitate", dar a impus standarde stricte. Exporturile au fost reluate integral abia in iulie 2009.

Anul trecut, pe piata din Rusia au patruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldovenesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri