Ministrul agriculturii si industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat ca vinurile moldovenesti nu contin substante toxice si ca Rusia, fara sa anunte, a introdus un nou standard de calitate, spune NewsIn.

"Ministrul agriculturii a avut sarcina sa agraveze situatia in jurul negocierilor dintre experti. El poate fi felicitat, a actionat eficient. In acest caz, producatorii de vin din R. Moldova pot sa-i multumeasca ministrului pentru actiunile sale in vederea amanarii negocierilor cu expertii rusi", a spus Oniscenko, citat de RIA Novosti.

"Intrevederea dintre experti a avut loc. Am inteles ca partea moldoveneasca, fara sa ne anunte, a modificat radical procedurile de control national pentru producerea vinului. Probabil acest lucru nu a intarziat sa influenteze negativ", a mai adaugat Oniscenko.

Ministrul agriculturii si industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, s-a aratat marti destul de optimist in ceea ce priveste negocierile cu autoritatile ruse. "Vom merge incet spre stabilirea unei relatii civilizate cu Rusia, pentru ca ne dorim ca politica sa predomine in aceste relatii", a spus ministrul.

Potrivit lui Cosarciuc, in prezent, deja 10 camioane blocate pana acum in terminalul Solntevo, de langa Moscova, au fost certificate, iar 30 de camioane, incarcate cu produse vinicole, raman inca stopate.

Valeriu Cosarciuc a spus pentru Publika TV ca institutia pe care o conduce nu a fost informata in mod oficial cu privire la intreruperea consultarilor.

Anterior, oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii de la Chisinau au declarat ca pretentiile rusilor sunt exagerate. In plus, specialistii au apreciat ca substanta despre care sanitarul-sef al Rusiei sustine ca s-ar afla in vinurile din Republica Moldova poate fi fatala pentru un om doar in cazul unui consum de peste 200 de tone pe zi.

La inceputul lunii iulie, intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, medicul sanitar sef rus a declarat ca vinurile moldovenesti retinute in vama din Solntevo sunt bune doar pentru vopsit gardurile.