Ucraina ar putea vinde pentru prima data obligatiuni denominate in ruble, in urma eforturilor guvernului Vladimir Putin de a-si consolida relatiile cu fostele state sovietice si de a-si promova moneda nationala in regiune ca alternativa la dolar.
Oficialitati ale ministerului ucrainean al finantelor s-au intalnit cu omologii lor rusi pentru a discuta despre o emisiune de obligatiuni in ruble, a declarat Valery Muntiyan, adjunctul ministrului economiei de la Kiev, fara a preciza valoarea imprumutului, informeaza Mediafax.

Ucraina a abandonat o emisiune de obligatiuni de doua miliarde de dolari, din cauza randamentelor prea mari cerute de investitorii internationali, potrivit unui comunicat emis de ministerul ucrainean al Finantelor pe 15 iulie.

Relatiile dintre Ucraina si Rusia s-au imbunatatit din februarie, dupa instalarea lui Viktor Ianukovici la presedintia de la Kiev, la un an dupa "criza gazelor" care a blocat exporturile de gaze rusesti catre Europa timp de peste doua saptamani din cauza unor dispute intre Gazprom si compania nationala ucraineana de gaze pe tema datoriilor si preturilor.

Finantarea in ruble ar reduce dependenta de dolar, a afirmat Muntiyan.

Totodata, emisiunea discutata de cele doua parti ar aduce un sprijin important eforturilor lui Putin de a promova rubla ca moneda regionala de rezerva, potrivit unui analist VTB Capital.

Obligatiunile in dolari ale Ucrainei cu maturitatea in 2016 sunt calificate "B" de catre Standard & Poor's si au un randament de 6,81%, in timp ce titlurile in moneda americana emise de Rusia, cu scadenta in 2015, au ratingul cu sase trepte mai sus, la "BBB", si un yield de numai 4%.
Obligatiunile in ruble cu maturitatea in decembrie 2014 au un randament de 6,75%.

Investitorii au cerut yield-uri cuprinse inter 8,125% si 8,375% pentru bondurile de doua miliarde de dolari anulate in iulie de Ucraina, potrivit Renaissance Capital. Guvernul de la Kiev ar fi considerat prea ridicat chiar si un randament de 8,5%, potrivit declaratiilor de pe 7 iulie ale ministrului finantelor, Fedir Yaroshenko.

Ucraina a intrat intr-un acord de finantare externa cu FMI in ultima parte a anului 2008, dupa ce accesul guvernului la credit si cererea pentru exporturile de otel, produse chimice si utilaje produse pe plan local au fost blocate de criza mondiala.

Grivna ucraineana s-a stabilizat la circa 7,9 unitati pe dolar, dupa ce a scazut cu 43% de la mijlocul anului 2008.

Economia Ucrainei a crescut cu 4,9% in primul trimestru, revenind dupa o contractie de 15% in 2009.

S&P a anuntat saptamana trecuta ca ar putea ridica ratingul Ucrainei pentru a treia oara in acest an, dupa ce guvernul a restrans deficitul bugetar, iar FMI a convenit sa continue acordul de finantare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri