Grupul austriac petrolier OMV a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit mai mare de 3,6 ori fata de perioada similara din 2009, pana la 801 milioane de euro, ca urmare a evolutiei pozitive a pretului petrolului, a pietelor monetare, dar si a rezultatelor bune raportate de Petrom, companie romaneasca pe care o controleaza.
Vanzarile din primele sase luni indica o crestere de 31% fata de perioada similara din 2009 – acestea cifrandu-se la 11,01 miliarde de euro, excluzand accizele aplicate produselor petroliere. Compania petroliera cu sediul la Viena a raportat un nivel al profitului EBIT (inainte de impozite si taxe) de 1,3 miliarde de euro, fata de cele 503 milioane raportate in 2009.

“Pretul petrolului si imbunatatirile din domeniul rafinare sustin rezultatele inregistrate (in . Pretul mediu Brent a crescut cu 32% comparativ cu perioada similara din 2009. Productia a crescut la 318.000 bep/zi, produsele distilate de mijloc si marjele din petrochimie arata semne de imbunatatire”, se precizeaza in raportul financiar al grupului.

In conditiile cresterii cu 2% a productiei si a preturilor, profitul EBIT pentru segmentul de explorare si productie a crescut pana la 1,05 miliarde de euro, de la cele 476 de miliarde de euro raportate in aceeasi perioada din 2009. In privinta diviziei de rafinare si marketing, OMV a raportat un profit EBIT de 313 milioane de euro, o imbunatatire semnificativa fata de indicele negativ obtinut anul trecut (pierdere de 39 de milioane de euro) in primele sase luni ale anului. Profit EBIT in scadere a raportat divizia Gas&Power, de minus 22%, pana la 105 milioane de euro.

“Estimam ca productia va creste in urmatoarele luni din 2010. In sectorul rafinare&marketing obtinerea unor marje mai mari de rafinare va fi evaluta ulterior, iar pe segmentul gaze naturale si energie, marjele vor ramene o provocare, in vreme ce proiectele majore avanseaza” , mentioneaza documentul oficial.

Wolfgang Ruttenstorfer (foto), CEO-ul grupului austriac, a declarat ca in cel de-al doilea trimestru s-au inregistrat rezultate cu mult peste nivelul celor de anul trecut, in linie cu performantele obtinute in perioada ianuarie-martie 2010.

“Acest lucru reflecta, pe de o parte, consolidarea productiei, precum si a intregului mediu de afaceri, care a fost caracterizat de cresterea pretului petrolului, de intarirea dolarului american si de imbunatatirile in zona produselor distilate de mijloc si a marjelor din petrochimie”, a declarat, in raportul financiar, seful OMV.

In ceea ce priveste noile directii strategice, Ruttenstorfer a subliniat ca va continua promovarea celor trei vectori: orientarea regionala, adaptarea portofoliului, precum si integrarea si controlul costurilor “astfel incat sa ne continuam cresterea pe termen lung”.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de peste 260 de benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. [Citeste aici mai multe detalii despre rezultatele Petrom la sase luni.]

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri