Industria germana a lansat un atac dur al adresa Angelei Merkel, criticand propunerea de a taxa energia nucleara intr-o scrisoare deschisa semnata si de politicieni din partidul cancelarului, de un important "mogul" media si chiar de Oliver Bierhoff, managerul general al nationalei de fotbal, scrie Mediafax.
Sefii celor mai mari companii germane de utilitati, figuri importante din industrie, membri ai CDU si personalitati din societatea civila, inclusiv din mediul academic, sustin in scrisoare ca taxa propusa de Merkel asupra producatorilor de energie nucleara reprezinta o amenintare la adresa viitorului Germaniei, transmite Reuters.

Companiile de energie din Germania protesteaza de cateva saptamani impotriva taxei prin care Angela Merkel vrea venituri suplimentare de 2,3 miliarde euro pe an la buget, in cadrul unui plan de a consolida finantele publice cu 80 miliarde euro.

Merkel, fost ministru al mediului in guvernul Helmut Kohl, a declarat in aceasta saptamana ca este dispusa sa discute alternative la aceasta taxa, dar ca guvernul vrea sa obtina cele 2,3 miliarde de euro pe an.

Purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert, a declarat ca seful guvernului german vede scrisoarea ca pe o contributie legitima la discutie.

Majoritatea germanilor sunt impotriva energiei nucleare, iar scorurile inregistrate de CDU in sondaje au scazut recent sub cele ale opozitiei pentru prima data de la castigarea alegerilor, toamna trecuta.

Situatia uniunii aflate la putere s-ar putea inrautati daca guvernul ar ceda presiunii exercitate de marile companii si va reduce sau renunta la "taxa nucleara".

Executivul a anuntat deja ca va amana o decizie cu privire la taxa pentru a discuta pe larg cu companiile de utilitati.

Predecesorul lui Merkel in functia de cancelar, Gerhard Schoreder, a adotpat un plan de a elimina treptat energia nucleara din Germania pana in 2021.

Scrisoarea de protest a atacat si alte surse de energie, sustinand ca generarea de electricitate din surse regenerabile va inregistra cresteri puternice ale costurilor pe termen lung, de la o valoare estimata de opt miliarde euro in acest an.

Printre semnatarii scrisorii se numara directorii generali al Deutsche Bank, Deutsche Bahn, BASF, ThyssenKrupp, Metro, E.ON, RWE, EnBW si Vattenfall, presedintii mai multor asociatii patronale din industria germana, inclusiv seful principalului grup de lobby al industriei auto, mai multi membri CDU cu functii politice importante in Bundestag, dar si un fost ministru al cabinetului Schroeder care s-a opus in trecut energiei nucleare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri