Guvernul german a adoptat proiectul unui pachet de norme prin care sunt actualizate regulile referitoare la restructurarea bancilor, iar institutiile de credit sunt obligate sa plateasca o taxa pentru alimentarea unui fond de salvare destinat creditorilor cu probleme, transmite Bloomberg.
Legea restructurarii bancilor ar putea intra in vigoare in ianuarie, dupa ce va fi dezbatuta de Parlament in toamna. Proiectul plaseaza costurile pentru gestionarea eventualelor crize bancare in sarcina creditorilor. Berlinul a infiintat in 2008 un fond de bailout alimentat cu 480 de miliarde de euro de la buget, destinat sustinerii sectorului financiar, scrie Mediafax.

Proiectul de lege estimeaza ca bancile vor contribui cu 1,3 miliarde de euro pe an la noul fond si asigura mijloacele legale necesare evitarii unor efecte in lant in cazul in care o banca importanta din punct de vedere sistemic intra in insolventa. Bancile vor calcula contributiile la noul fond in functie de active si riscuri.

Totodata, proiectul confera guvernului puterea de a concedia directorii in incercarea de a salva o banca in dificultate si de a prelua controlul activelor acesteia.

Grupul bancar german BDB, din care face parte Deutsche Bank, aproba aceasta lege, deoarece acopera lipsurile din legislatia privind insolventa pentru cei mai mari creditori ai statului, a declarat Thomas Schlueter, purtator de cuvant al BDB.

Decizia executivului intervine dupa ce Marea Britanie si Franta s-au angajat, in iunie, sa introduca propriile taxe suplimentare asupra veniturilor bancilor. Cele doua state, alaturi de Germania, vor sa prezinte un plan coordonat referitor la aplicarea taxei bancare in noiembrie, la summitul Eurogroup organizat la Seoul.

Germania, Franta si Marea Britanie nu au reusit sa convinga alte state sa sustina introducerea unei taxe bancare la nivel global cu ocazia intalnirii G20 din Toronto, din iunie, intalnind opozitia unor tari precum Canada si Brazilia, unde bancile au fost mai putin afectate de criza financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri