Parlamentarii partidului Fidesz din Ungaria au pregatit o propunere legislativa pentru protejarea debitorilor care s-au imprumutat in valuta, precum obligarea bancilor de a aplica dobanda mediana de pe piata bancara la calcularea ratelor si interzicerea cresterilor arbitrare ale dobanzilor.
Potrivit propunerilor prezentate pe site-ul partidului de guvernamant din Ungaria, preluate de Reuters, parlamentarii vor ca bancile sa permita rambursarea anticipata a creditelor ipotecare fara a percepe comisioane si doresc modificarea unilaterala a contractelor de imprumut in cazurile in care acestea dezavantajeaza clientii, arata Mediafax.

De asemenea, setul de masuri propuse cuprinde extinderea maturitatii creditelor cu pana la cinci ani, la cererea debitorului, si acceptarea de catre banci au unei clauze care prevede ca valoarea ipotecii scadente nu poate depasi la un moment dat valoarea de piata a activelor imobiliare aduse drept colateral.

Francul elvetian s-a apreciat puternic in ultima perioada, urcand valoarea in forinti a ratelor platite de debitorii care s-au imprumutat in aceasta valuta. In unele cazuri, valoarea sumelor scadente a depasit valoarea de piata a locuintelor puse colateral.

Francul elvetian este cea mai populara valuta de imprumut in Ungaria, sute de mii de familii fiind indatorate in aceasta moneda.
Francul se tranzactioneaza vineri la 218,3 forinti, cu circa 30% mai mult fata de cursul anterior crizei financiare care a inceput in 2008, cand au fost contractate de altfel majoritatea creditelor in valuta din Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri