Ungaria trebuie sa obtina din nou increderea investitorilor, proces care va ajuta si forintul, dupa ce moneda s-a depreciat in ultima perioada, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de Reuters.
Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a cauzat confuzie pe pietele internationale dupa ce a suspendat discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru a redobandi "suveranitatea economica" a Ungariei.

Comentariile ulterioare au evitat referiri la masuri de austeritate si au indicat, initial, ca deficitul bugetar pentru anul urmator, convenit cu Uniunea Europeana si FMI, ar putea fi depasit, dupa care oficialii au revenit afirmand ca obiectivul va fi respectat. Aceste oscilatii in declaratii au afectat cursul forintului si dobanzile la care se imprumuta statul, informeaza Mediafax.

"Ungaria ar beneficia cel mai mult de pe urma redobandirii increderii investitorilor internationali. O astfel de evolutie ar sustine si cursul forintului", a spus Mirow.

O parte a analistilor considera ca afirmatiile liderilor de la Budapesta ar putea fi motivate de apropierea alegerilor locale din octombrie, la care partidul condus de Orban vrea sa-si consolideze pozitia prin opozitia la masurile de austeritate adoptate de executivul anterior.

Investitorii sunt, insa, reticenti in a investi masiv in Ungaria inainte ca guvernul sa prezinte detaliile proiectului de buget pentru anul urmator, mai ales modul in care intentioneaza sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

Dupa ce intr-o prima faza a inregistrat o evolutie pozitiva, forintul s-a depreciat cu 6,1% in raport cu euro de la primul tur al alegerilor, derulat in aprilie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri