Decizia finala de investitie pentru proiectul Nabucco nu va fi luata in acest an si va intarzia pana in 2011, din cauza prelungirii peste asteptari a discutiilor cu Azerbaijanul privind furnizarea de gaze naturale, potrivit ziarului austriac Der Standard, preluat de Reuters, scrie Mediafax.

"Cu siguranta nu vom lua decizia in acest an, nu se va intampla pana in 2011", a declarat pentru Der Standard Michael Ulbrich, director pentru proiecte de gazoducte internationale la grupul OMV.

Constructia Nabucco, gazoduct cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi care va trece si prin Romania, ar trebui sa inceapa anul viitor, cu primele livrari de gaze incepand din 2014.

Proiectul a fost conceput ca o modalitate de diversificare a surselor de energie ale Europei si urmeaza sa aduca gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice si Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu cu sediul la Viena, format de companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Consortiul a anuntat ca termenele din proiect au fost usor intarziate din cauza prelungirii discutiilor cu furnizorii de gaze.

"Aliniem proiectul cu furnizorii. Actionarii negociaza contracte de furnizare, pe baza carora se va lua decizia finala de investitie", a declarat purtatorul de cuvant al Nabucco Christian Dolezal.

Azerbaijanul negociaza cu peste 20 de companii si consortii pentru a decide care proiecte vor primi gaze de la uriasele zacaminte gazeifere Shah Deniz II, administrate pentru guvernul de la Baku de BP (Marea Britanie) si Statoil (Norvegia).

Contractele vor merge la partile care ofera cel mai bun pret, principalii concurenti in acest sens fiind proiectul european Nabucco si grupul rus Gazprom.

Consortiul de la Viena estimeaza ca primele gaze care vor fi transportate de Nabucco, respectiv 10 miliarde metri cubi, vor proveni din Irak in 2014, iar urmatoarele 8 miliarde de metri cubi de la Shah Deniz, in 2015.

Gazprom a avertizat anterior ca niciun competitor nu va putea sa "bata" pretul oferit de grupul rus.

Citeste si: Proiectul Nabucco este deschis unui al saptelea partener.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri