Comisia Europeana (CE) a prezentat propuneri pentru crearea unui cadru necesar gestionarii crizelor din sistemul financiar, care prevad reguli de administrare a falimentelor bancare astfel incat statele UE sa nu fie nevoite sa intervina prin cheltuieli masive in salvarea bancilor.
"Bancile vor avea in continuare dificultati, ar putea chiar intra in faliment si trebuie lasate sa faca acest lucru. Insa trebuie sa ne asiguram ca bancile pot falimenta fara a afecta intregul sistem financiar sau ca populatia nu plateste pentru problemele lor", a declarat comisarul european pentru Piata Interna si Servicii Financiare, Michel Barnier, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca UE are nevoie de un cadru clar care sa permita autoritatilor europene sa gestioneze corespunzator problema bancilor in dificultate.

CE propune, intr-un comunicat, mai multe masuri concrete pentru managementul crizelor din sistemul financiar. O parte din acestea sunt preventive. De exemplu, bancile mari, considerate prea importante pentru a fi lasate sa falimenteze, vor fi obligate sa-si faca "testamente" in care sa detalieze cum vor fi gestionate operatiunile dupa faliment.

Totodata, Comisia considera ca autoritatile de supraveghere ar trebui sa aiba puterea, dupa aparitia dificultatilor si inainte ca acestea sa se acutizeze, de a forta o companie sa inlocuiasca directorii si sa se separe de activitatile prea riscante.

In ultima instanta, autoritatile de supraveghere ar trebui sa poata organiza vanzarea unei banci falimentare sau transferarea activitatilor acesteaia unei structuri provizorii, pentru a asigura continuitatea serviciilor esentiale.

Pentru a finanta aceste mecanisme, CE a propus deja in luna mai infiintarea unor fonduri speciale nationale, alimentate prin contributiile bancilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri