Primele anuale acordate exportatorilor agricoli romani, in valoare de 400 miliarde, ar putea fi eliminate daca UE va pierde batalia cu statele emergente, Australia si SUA, in cadrul Summit-ului Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Totusi, UE nu are de gand sa cedeze in ceea ce priveste fixarea unei date, posibil 2010, cu privire la eliminarea subventiilor guvernamentale pentru exporturile de produse agricole, daca celelalte state nu fac, la randul lor, unele concesii. Potrivit unor surse oficiale europene, discutiile din aceasta saptamana de la Hong Kong s-au desfasurat dupa modelul UE impotriva tuturor.

Pana si Elvetia, care este una dintre tarile cu agricultorii cei mai protejati de stat din grupul G10, pare dispusa sa accepte o data pentru eliminarea subventiilor.

UE este unul dintre cei mai scumpi producatori de produse agro-alimentare, ea eliminand organismele modificate genetic si sustinand producerea de produse ecologice, mult mai scumpe. Din cauza preturilor mari, produsele europene nu au cautare pe pietele externe, in lipsa unei subventionari a exporturilor, menite a micsora costurile producatorilor.

Romania, ca viitor stat membru, sustine pozitia UE. In plus, noi nu acordam subventii pentru export decat in sensul alocarii unor bani pentru sprijinirea exporturilor: fonduri de publicitate, participare la targuri internationale, asigurarea de spatii de prezenatre, sustine Nicolae Romulus Buzdun, subsecretar de stat, sectorul politici comerciale comert exterior la Ministerul Economiei si Comertului. Totusi, Romania, prin Ministerul Agriculturii, acorda prime exportatorilor de produse agro-alimentare, in valoare anuala de 400 miliarde lei vechi, convenite insa cu OMC. Aceste prime se acorda doar exporturilor in statele care nu sunt membre ale UE.

Discutiile de la Hong Kong sunt extrem de tensionate. Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, considera ca sansele finalizarii negocierilor din cadrul summit-ului de la Hong Kong sunt reduse si acuza statele dezvoltate de acest lucru. Potrivit lui Mandelson, UE este pregatita sa anunte in aceasta saptamana data la care va renunta la subventii. In schimb, UE vrea angajamente ferme din partea SUA, referitoare la eliminarea creditelor la export si a ajutoarelor alimentare, toate acestea fiind de fapt mecanisme care ajuta, intr-o forma sau alta, la subventionarea fermierilor americani. In plus, UE vrea ca Australia, Canada si Noua Zeelanda sa puna punct puterii de monopol de care beneficiaza firmele lor nationale de comert, care le permite acestora sa manipuleze pretul cerealelor, in cazul Australiei si Candei, sau pretul produselor lactate, in cazul Noii Zeelande.

In schimb, Brazilia, care a condus eforturile statelor emergente de a obtine un acces sporit pentru produsele agricole, a criticat reminescentele de feudalism si privilegiile inacceptabile de care beneficiaza tarile bogate.

Australia, cea mai putin protectionista tara din OMC, acuza UE pentru subventiile masive acordate agriculturii, aratand ca o vaca europeana primeste zilnic o subventie de 2,2 dolari, mai mult decat primeste fiecare dintre cei 1,2 miliarde dintre cetatenii statelor celor mai sarace. In primele trei zile ale reuniunii, statele bogate au alocat peste 2 miliarde dolari propriilor fermieri, prin diverse forme de sprijin. In aceeasi perioada, cei 300 de milioane de oameni din tarile africane sarace au castigat mai putin de un miliard de dolari, a declarat vicepresedintele Bancii Mondiale, Danny Leipziger. Potrivit B.M., daca ar fi eliminate toate tarifele vamale si subventiile acordate de statele lumii, venitul global ar creste cu 287 miliarde dolari anual pana in 2015, 201 miliarde urmand a lua calea statelor celor mai bogate. Numarul oamenilor care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi s-ar reduce cu 32 milioane, reprezentand o scadere de 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri