Liderii europeni au asigurat, vineri, intr-un comunicat publicat la reuninea G20 din Coreea de Sud, ca detinatorii de obligatiuni emise de Irlanda nu vor fi obligati sa contribuie la un eventual pachet de ajutor pentru guvernul de la Dublin, transmite agentia Reuters, preluata de Mediafax.
Pozitia comuna a oficialilor europeni a redus presiunea pe piata asupra titlurilor iralndeze si monedei euro.

Temerile investitorilor au continuat insa, iar liderii europeni au fsot nevoiti sa dezminta, pentru a treia zi consecutiv, ca Irlanda se pregateste pentru a primi un pachet de ajutor financiar de la Uniunea Europeana.

Presiunea pe pietele financiare asupra Greciei, Portugaliei si Spaniei a scazut, de asemenea, dupa ce un comunicat al Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei si Spaniei la summit-ul G20 din Coreea de Nord a confirmat ca posesorii de obligatiuni ale statului iraldez nu vor fi nevoiti sa sustina costurile unui pachet de ajutor financiar in viitorul apropiat.

Totodata, ministrul de Finante irlandez, Brian Lenihan, a declarat ca guvernul are finantarea asigurata pana in iunie 2011 si dispune de rezerve, astfel incat nu ar avea sens sa foloseasca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, program prin care a fost sprijinita Grecia.

Irlanda a criticat Germania pentru promovarea ideii de reevaluare in scadere a activelor pentru detinatorii privati de obligatiuni in cadrul unui mecanism de ajutor pe care Berlinul l-ar dori pus in practica pana in 2013, cand expira actualul program de sprijin.

Desi Germania a asigurat ca un astfel de mecanism ar tinti doar datoriile contractate dupa momentul adoptarii, planul a speriat investitorii, iar costurile de finantare ale statelor de la periferia zonei euro au crescut puternic.

Ingrijorarea legata de situatia Irlandei si temerile ca ar putea trage in jos si alte state din zona euro, ca Portugalia sau Spania, au influentat cursul euro, care a sjuns vineri la cel mai scazut nivel incepand din septembrie.

Declaratia comuna a celor cinci state europene importante a parut sa calmeze traderii de obligatiuni si valute, iar cotatia euro a urcat cu 1% fata de dolar, de la minimul de 1,37 dolari al ultimelor sase saptamani, in timp ce costurile de imprumut ale tarilor de la periferia zonei euro au scazut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri