Germania preseaza Irlanda sa ceara ajutor financiar inainte de intalnirea de marti a ministrilor de Finante, pentru a calma volatilitatea pietei si a obtine acordul statelor comunitare privind implicarea investitorilor in acoperirea costurilor unor viitoare situatii similare, transmite Bloomberg.
Daca temerile legate de datoriile Irlandei nu sunt temperate, planul propus de cancelarul german Angela Merkel prevede ca investitorii sa accepte reevaluarea in scadere a obligatiunilor guvernamentale detinute in cazul interventiei pentru salvarea de la faliment a unui stat, a afirmat un oficial german, sub protectia anonimatului, citat de Mediafax.

Mecanismul inaintat de cancelarul german, care urmeaza sa fie propus ca reglementare pana la mijlocul lunii decembrie, a fost criticat si de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Seful BCE a avertizat ca obligarea investitorilor sa suporte o parte a costurilor in cazul unui ajutor financiar de urgenta va cauza declinul increderii.

Liderii europeni sunt divizati asupra proiectului promovat de Merkel, dar si asupra necesitatii ca Irlanda sa ceara sprijin financiar, a adaugat sursa citata.

"O aplicatie a Irlandei pentru un imprumut de urgenta ar ridica presiunea de pe discutiile privind mecanismul de urgenta", a afirmat economitul ING Grup, Carsten Brzeski.

Irlanda a anuntat, vineri, ca nu negociaza cu Uniunea Europeana un ajutor de urgenta si ca nu are nevoie de bani. Un pachet de ajutor financiar pentru guvernul de la Dublin ar putea totaliza circa 80 de miliarde de euro intre 2011 si 2013, considera analistii de la Barclays Capital.

Uniunea Europeana a infiintat, in mai, un program de ajutor pentru statele care nu se mai pot finanta de pe piata. Valoarea totala a fondurilor de urgenta ale Uniunii, cu contributia Fondului Monetar International, este de 750 miliarde euro.

Din acest total, 440 miliarde de euro sunt garantii ale guvernelor din zona euro, 60 de miliarde de euro provin de la bugetul comunitar si 250 de miliarde de euro de la Fond.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri