Guvernatorul Bancii Italiei, Antonio Fazio, implicat de mai multe luni intr-un scandal financiar de proportii, ce a pus in cauza inclusiv imaginea Italiei la nivel international, a decis luni sa demisioneze.
Fazio face obiectul unei anchete judiciare pentru rolul pe care l-a jucat in licitatia pentru achizitionarea bancii Antonveneta.

Concret, el a fost acuzat de abuz de putere si de trafic de influenta in achizitionarea bancii respective, favorizand Banca Popolare Italiana (BPI), contra unor cadouri de mai multe zeci de mii de euro, in detrimentul holdingului olandez ABN Amro. Institutia olandeza de credit ABN Amro a inaintat Executivului european o plangere in care-l acuza pe Fazio de favorizare a bancii italiene. Comisia Europeana, la randul ei, a declansat o serie de proceduri legislative impotriva Italiei pentru modul in care s-a actionat in cazul vanzarii bancii Antonveneta.

Guvernul italian a exercitat inca din vara presiuni asupra lui Fazio sa demisioneze, mai ales dupa recenta arestare a fostului patron al BPI, Gianpiero Fiorani, acuzat de "asociere la comiterea de ilegalitati", dar a refuzat, considerandu-se nevinovat si invocand legislatia in vigoare, conform careia guvernatorul este numit pe termen nelimitat si numai instantele Bancii Italiei pot pune capat mandatului sau.

Decizia de demisie a fost salutata de premierul Berlusconi, care continua sa creada in nevinovatia lui Fazio. Guvernul a anuntat deja ca pregateste o lege care permite reformarea Bancii Italiei, inclusiv posibilitatea indepartarii din functie a guvernatorului bancii centrale. Executivul european, citat de Reuters, a comunicat ca demisia lui Antonio Fazio nu va influenta masurile pe care Comisia Europeana le va lua impotriva Italiei pentru modul in care a gestionat modul de vanzare a institutiei de credit Antonveneta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri