Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, declara sambata ca guvernul de la Stockholm ar putea imprumuta Irlanda, informeaza Mediafax. Borg a aratat ca suma va fi similara imprumuturilor acordate de Suedia Islandei si Letoniei.

"Deci vorbim despre o suma intre 5 si 10 miliarde de coroane (500 milioane euro - 1 miliard euro)", a afirmat Borg la un post de radio. Dobanda ar urma sa fie de circa 3%, potrivit oficialului.

Ministrul suedez al Finantelor a adaugat ca temerile privind situatia din Irlanda "reprezinta un risc la stabilitatea financiara din Europa, care ar putea rupe relansarea si determina o scadere mai profunda a economiei".

Citeste si:

El a mai precizat ca guvernul suedez vrea sa obtina sprijin cu majoritate larga in parlament pentru orice imprumut catre Irlanda.

Suedia se bazeaza in mare masura pe exporturi pentru cresterea economica si a avut de castigat de pe urma relansarii cererii pe piete cheie din Uniunea Europeana.

Irlanda va semna un acord cu UE si FMI pentru un program de finantare externa de 80-90 miliarde euro, care va functiona cel mai probabil in paralel cu un buget de austeritate menit sa reduca deficitul bugetar si cu un plan de restructurare a bancilor. Marea Britanie a anuntat ca va participa la salvarea Irlandei cu 7 miliarde lire sterline (peste 8 miliarde euro).

Irlanda - Pachet de finantare externa de 80-90 mld. euro

Irlanda - Pachet de finantare externa de 80-90 mld. euro