Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat cu doua trepte, de la "Baa1" la "Baa3", ratingul obligatiunilor guvernamentale in moneda straina si locala ale Ungariei, cu perspectiva negativa, din cauza ingrijorarilor legate de situatia bugetara si vulnerabilitatilor externe.
"Principalele motive ale retrogradarii sunt ingrijorarile ridicate referitoare la sustenabilitatea fiscala pe termen mediu si lung si vulnerabilitatile externe ale Ungariei, mai ridicate decat ale altor state cu acelasi rating", se arata intr-un comunicat al Moody's, potrivit Mediafax.

Perspectiva negativa a calificativului reflecta incertitudinile legate de situatia financiara, in conditiile in care deficitul bugetar structural ar putea creste, iar statul este vulnerabil la factorii externi.

Moody's a coborat, totodata, de la "Baa1" la "Baa3", ratingul datoriilor in moneda straina ale Bancii Nationale a Ungariei.

"Retrogradarea are ca motiv principal reducerea graduala, dar semnificativa, a puterii financiare a guvernului, in conditiile in care strategia acestuia se bazeaza in mare parte pe masuri temporare si nu pe politici de consolidare fiscala sustenabile. Ca urmare, deficitul bugetar structural al statului se va deteriora", a afirmat Dietmar Hornung, analist al agentiei.

Masurile temporare constau in impozite suplimentare impuse institutiilor financiare si in alte sectoare. Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa transfere fondului public de pensii partea de contributii destinata in mod normal pilonului privat de pensii. Aceste politici vor aduce venituri extraordinare in 2011 si vor reduce datoria, in conditiile in care obligatiunile detinute de fondurile de pensii sunt anulate.

Cu toate acestea, implicatiile pe termen lung ale slabirii programului de pensii private sunt negative pentru finantele publice, deoarece guvernul isi va asuma responsabilitatea pentru cheltuielile viitoare cu pensiile in schimbul contributiilor.

Guvernul, sistemul bancar si sectorul privat au datorii externe semnificative. Gradul de indatorare externa al Ungariei este ridicat comparativ cu cel al altor state cu acelasi rating, in special din afara Europei. De asemenea, guvernul este dependent de emisiuni de obligatiuni catre investitori straini, ceea ce inseamna ca mentinerea increderii acestora este vitala.

Situatia Ungariei prezinta, insa, si aspecte pozitive. Astfel, statul beneficiaza de un nivel semnificativ de integrare economica si financiara cu Europa, ceea ce sprijina comertul in ambele sensuri si atrage investitii straine directe.

In plus, ca stat membru al Uniunii Europene, Ungaria se poate baza pe sprijin extern. Totodata, in Ungaria sunt prezente multe banci straine, ceea ce face ca sistemul financiar sa fie mai solid.

Moody's avertizeaza ca ar putea reduce din nou ratingul daca guvernul nu reuseste sa stabilizeze situatia financiara, proces care poate fi complicat de cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.

Pe de alta parte, perspectiva calificativului ar putea fi modificata in stabila, iar ratingul ar putea fi ridicat, daca statul ia calea unei consolidari sustenabile, care poate fi sprijinita de revenirea la o crestere economica solida.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri