Cel mai important eveniment de pe piata economica mondiala a fost in 2005 cresterea pretului petrolului, majorare stimulata, in principal, de cele doua uragane care au zguduit Statele Unite, Katrina si Rita. La inceputul anului 2005, pretul petrolului se situa in jurul cotatiei de 49 dolari pe baril, putin mai ridicat fata de saptamanile anterioare, din cauza temperaturilor scazute de pe timpul iernii.

La sfarsitul lunii august, uraganul Katrina lovea coastele Statelor Unite, afectand Golful Mexic, inima petrolului american si ducand pretul titeiului la o cotatie record de 70,85 dolari/baril. Acest pret record al titeiului a indus o presiune mai accentuata asupra consumului de carburanti, atragand din nou atentia asupra dependentei mediului economic international fata de fluctuatiile productiei petroliere. De pe urma acestei situatii au avut de profitat companiile petroliere, in special cele americane. La nivelul Europei, devine tot mai pregnanta pozitia companiei ruse Gazprom, care ar putea deveni cel mai important distribuitor de gaze naturale de pe pietele europene, potrivit Le Monde.

Petrolul a afectat intregul portofoliul de bunuri si servicii, inducand presiuni inflationiste asupra tuturor produselor, oamenii de afaceri fiind nevoiti sa se orienteze catre cele mai sigure investitii. Inflatia a lovit si majoritatea monedelor, depozitele valutare nemaifiind o investitie sigura.

Moneda unica europeana a fost, la randul ei, direct influentata de preturile materiilor energetice, fiind una din cele mai anemice monezi din 2005. Intr-un raport al cotidianului Financial Times pentru Germania, euro s-a clasat pe locul 50 din 58 de valute studiate, in acest an, moneda unica scazand nu doar in raport cu dolarul, ci si fata de lira turceasca si real-ul brazilian, din decembrie 2004, euro pierzand 14% fata de dolar. Deprecierea accentuata a monedei unice si slaba crestere economica din zona euro a constrans Banca Centrala Europeana (BCE) la prima modificare a ratei dobanzii de referinta din ultimii cinci ani. Astfel, la inceputul lunii decembrie BCE majoreaza dobanda de referinta cu 0,25 puncte procentuale pana la 2,25%. In fata inflatiei crescute, oamenii de afaceri si-au directionat achizitiile catre aur, considerat drept una dintre cele mai sigure investitii.

Achizitiile masive de aur au condus la cresterea pretului metalului galben, dar si a celorlalte metale pretioase, aurul ajungand la inceputul lunii decembrie la o cotatie record de 509,6 dolari pe uncie (28,35 grame), depasind astfel si recordul din 1983 de 509,25 dolari/uncie.

Un alt efect al majorarii cotatiei titeiului a fost si modificarea perceptiei consumatorilor in industria auto, cumparatorii optand masiv pentru vehiculele hibrid si pe cele cu motorina.

Un rezultat firesc al acestei situatii a fost propulsarea producatorului auto Toyota Motor Corp., care are o gama foarte larga de astfel de masini, compania nipona devenind in acest an cel mai mare producator de automobile din lume dupa valoarea de piata, iar actiunile sale au atins cel mai inalt nivel de cand au fost listate, in 1949.

In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare economica, am putea afirma ca cel mai mare ritm de dezvoltare l-a inregistrat China, fiind castigatoarea anului. Considerata a doua economie a lumii, dupa paritatea puterii de cumparare (PPC) si a saptea dupa PIB-ul total din 2003, potrivit Bancii Mondiale, China a inregistrat in 2005 o crestere probabila de 8,8%, in comparatie cu tarile din zona euro care vor inregistra in 2005 o crestere de doar 1,5%.

Un eveniment important pentru zona est-europeana il constituie semnarea la sfarsitul lunii octombrie a primului tratat multilateral din Sud-Estul Europei privind crearea Comunitatii Energiei din aceasta regiune.

O consecinta a acestui tratat va fi extinderea Pietei Interne pentru Energie a UE in toata zona balcanica, ceea ce impune si aplicarea in regiune a legislatiei comunitare. Acest tratat preia multe din aspectele initiale ale Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, organizatie care a stat la baza actualei Uniuni Europene, astfel incat putem vorbi despre o Uniune Europeana a Balcanilor.

Acest tratat exprima asaltul economic consemnat de aceasta zona, care, alaturi de statele asiatice, reprezinta cele mai fiabile locatii pentru investitii in majoritatea studiilor realizate de firmele de consultanta.

Cele mai importante evenimente economice mondiale

- Cresterea pretului petrolului.

- Majorarea ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana.

- Majorarea repetata a ratei dobanzii de referinta de catre Fed, sistemul de banci centrale din Statele Unite (plus schimbarea lui Greenspan cu Bernanke).

- Asaltul economic al Europei de Est si a statelor asiatice.

- Uniunea Europeana a Balcanilor.

- Orientarea catre aur, considerat cea mai sigura investitie.

- China, cea mai importanta crestere economica a unui stat mare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri